Peștele este considerat un produs foarte sănătos, conținând proteine ușor digerabile și acizi grași omega-3. Dar unele tipuri de pește sunt capabile să acumuleze metale grele, iar prima lovitură serioasă este suportată de ficat.
Cei mai dăunători pești pentru ficat
Potrivit unui studiu publicat pe eatthis.com, în ton se găsesc săruri de metale grele. Odată cu consumul constant al acestuia, apare intoxicația.
Cum îți dai seama dacă ai ingerat metale grele?
În acest caz, pot apărea mâncărimi sau furnicături ale vârfurilor degetelor, slăbiciune musculară. Simptomele posibile sunt afectarea coordonării, tulburări de vorbire și de auz, reducerea vederii, potrivit doctorului Andrea Pola.
Ficatul are cel mai mult de suferit în urma intoxicației, deoarece capacitatea enzimelor de a elimina metaboliții acumulați este afectată. În acest caz, apare stresul oxidativ.
Tractul digestiv reacționează la această intoxicație acută cu următoarele simptome: dureri, greață, vărsături. Pe măsură ce metalele grele sunt absorbite în sânge, sunt legate reacții din partea inimii și a vaselor de sânge (vârfuri de presiune, dificultăți de respirație), a rinichilor și a ficatului.
Stresul oxidativ este un ansamblu de procese de deteriorare a celulelor rezultate din oxidarea componentelor sale. Oxidarea este o consecință a reacțiilor dintre speciile reactive de oxigen și acizii grași polinesaturați din membrana celulară. Radicalii liberi rezultați atacă moleculele vecine și le deteriorează.
„Trebuie recunoscut faptul că, din cauza petelor de petrol și a altor deșeuri umane, apa de mare conține mercur, săruri de metale grele și plumb. Toate acestea se acumulează în fructele de mare. Din acest motiv, consumarea acestora poate provoca greață, dureri de stomac și dureri de cap. Dar peștele care conține o cantitate crescută de plumb este o lovitură pentru ficat și pentru întregul organism”, notează studiul.
Potrivit cercetătorilor americani, sărurile de metale grele se acumulează cel mai mult în speciile de pești prădători cu viață lungă, aflate în vârful lanțului trofic: marlin, ton, rechin, pește-spadă, macrou regal, știucă, biban, biban pisat.