Avertismentul medicului: Cum se ajunge de la o banală infecție la infarct

0
101

Alimentația dezechilibrată, hipertensiunea, stresul și fumatul sunt factori de risc cunoscuți pentru bolile cardiovasculare. Însă și infecțiile de natură bacteriană sau virală pot migra la inimă, cauzând un infarct sau un atac cerebral, avertizează medicii.

Boli infecțioase

Boală infecțioasă, gripa poate avea consecințe moderate până la severe, afectând uneori și mușchiul cardiac. Persoanele care au avut gripă au de 6 ori mai multe riscuri să se confrunte cu un atac de cord sau accident vascular cerebral timp de cel puţin 1 an de la infectarea cu virusul gripal, potrivit unui nou studiu. În gripă, cea mai frecventă complicație este pneumonia.

„Aproape toate bacteriile (și inclusiv unele virusuri precum cel gripal) care determină pneumonie pot afecta și inima. Studii recente au arătat că cel puțin un sfert din pacienții internați în spital pentru tratamentul unei pneumonii pot suferi o complicație cardiacă (de exemplu, agravarea insuficienței cardiace, afectarea funcției mușchiului cardiac, ritmuri cardiace anormale, declanșarea unui infarct miocardic).

Această situație este foarte amenințătoare pentru pacient. Pneumonia trebuie recunoscută foarte repede și tratată corect, dar tratamentul antibiotic trebuie ales doar de medic, pentru că unele antibiotice pot agrava boala cardiacă. Foarte eficientă este prevenția prin vaccinarea antigripală pentru că are chiar și rol protectiv cardiac”, explică Elena-Laura Antohi, potrivit clicksanatate.ro.

Continuarea pe exquils.ro