BACALAUREATUL DE TOAMNA: Probele scrise incep maine.

0
111

Probele scrise de la bacalaureatul de toamna incep luni cu examenul la limba si literatura romana, care va fi sustinut de peste 39.000 de candidati, pentru care au fost pregatite doua tipuri de subiecte, pentru profilul umanist si respectiv cel real.

 Pentru sustinerea examenului la limba si literatura romana s-au inscris 39.091 de candidati, dintre care 29.616 au absolvit clasa a XII-a in acest an, iar 9.475 sunt din promotiile anterioare, potrivit Ministerului Educatiei.

Proba se va desfasura in 208 centre de examen, iar lucrarile vor fi evaluate in 76 de centre.

Absolventii vor avea, in functie de profilul si filiera pe care le-au urmat in invatamantul liceal, doua tipuri de subiecte. Astfel, absolventii filierei teoretice – profilul umanist si cei ai filierei vocationale – profilul pedagogic, vor avea acelasi tip de subiecte, iar absolventii filierei teoretice – profil real, ai filierei tehnologice si ai filierei vocationale vor primi alte tipuri de subiecte.

 Probele scrise vor continua marti cu examenul la limba si literatura materna, miercuri cu proba obligatorie a profilului si vineri cu proba la alegere a profilului si specializarii.

Pentru proba scrisa la alegere a profilului si specializarii s-au inscris 39.369 de absolventi. Cei mai multi au ales sa dea testul la biologie (25.134), iar celelalte optiuni s-au indreptat spre geografie (9.139), fizica (2.169), chimie (1.535), logica (425), informatica (317), sociologie (248), psihologie (181), economie (162) si filosofie (59).

Un numar ridicat de candidati se inregistreaza si la proba obligatorie a profilului – 36.228 absolventi, dintre care 31.845 la Matematica si 4.383 la Istorie.

La examenul scris pentru Limba si literatura materna s-au inscris 1.002 candidati, dintre care 953 la limba si literatura maghiara, 42 la limba si literatura germana, trei la limba si literatura slovaca, doi la limba si literatura ucraineana si cate unu la limba si literatura sarba, respectiv limba si literatura croata.

Rezultatele vor fi afisate in 1 septembrie, pana la ora 12.00 si in aceeasi zi vor putea fi depuse contestatiile, intre orele 12.00 si 16.00. Contestatiile vor fi solutionate in 2 si 3 septembrie, iar rezultatele finale vor fi facute publice pe 4 septembrie.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a solicitat duminica, intr-o videoconferinta la care au participat inspectorii scolari generali, presedintii comisiilor judetene de examen si membrii Comisiei Nationale de Bacalaureat, ca toti cei implicati in organizarea si desfasurarea examenului sa respecte strict regulamentele si sa aiba toleranta zero fata de orice tentativa de fraudare.

La a doua sesiune a examenului de bacalaureat, care a inceput in 18 august, cu probele orale, s-au inscris in total 63.323 de absolventi, dintre care 42.121 din promotia 2013-2014, iar 21.202 din promotiile anterioare. In urma sesiunii din vara a bacalaureatului, 59.265 de candidati au fost respinsi.

La bacalaureatul din vara acestui an au fost inscrisi 161.682 de absolventi ai clasei a XII-a, cei mai putini din ultimii 10 ani. Dintre ei, la examen au fost prezenti doar 151.311.

Din totalul celor prezenti, 91.771 (60,65 la suta) au promovat, iar 59.265 au fost respinsi. Analizand rezultatele celor care au fost respinsi, rezulta ca 10.900 au luat la probe note peste 5, fara a obtine insa media generala 6 pentru a promova examenul. Pe filiere, ponderea absolventilor care au promovat este urmatoarea: filiera teoretica – 77,2%, filiera vocationala – 67,8% si filiera tehnologica – 38,7%.

La sesiunea de toamna din 2013, doar 21,5 la suta dintre candidati au promovat examenul, respectiv 15.592 de candidati din totalul celor 72.476 care au fost prezenti la examen. Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2012, promovabilitatea a scazut cu patru puncte procentuale.

Procentul elevilor care au promovat examenul national de bacalaureat din 2012 (sesiunea august-septembrie), dupa solutionarea contestatiilor, a fost de 25,49.

Comparativ cu rezultatele din sesiunea a bacalaureatului din 2011, se constata o majorare a ratei de promovare cu 5,07 la suta.

Absolventii de liceu promoveaza examenul de bacalaureat daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: au sustinut probele de evaluare a competentelor, la care rezultatele nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta; au sustinut toate probele scrise si au obtinut cel putin nota 5 la fiecare dintre acestea; au obtinut cel putin media 6 la probele scrise.

Candidatii nu pot intra in salile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacose sau posete, acestea urmand sa fie lasate in sala de depozitare a obiectelor personale, stabilita de comisia de bacalaureat. Cei care refuza sa lase aceste obiecte in sala stabilita de comisia de bacalaureat nu vor fi primiti in examen.

De asemenea, candidatii nu pot intra in sala de examen cu manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Acestia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, casti audio, precum si orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare, ce permite conectarea la internet sau la retele de socializare si care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare intre candidati sau cu persoane din exterior.

Incalcarea acestor reguli va fi considerata tentativa de frauda, iar candidatii respectivi nu mai pot participa la probele urmatoare si sunt declarati „eliminati din examen”, fara posibilitatea recunoasterii, in sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. Acestia nu mai pot participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat.scrie mediafax.ro