Luca Vartolomei, bacauanul in de 12 ani, elev al Scolii Mihail Sadoveanu Bacau si al clubului de aritmetica mentala Smartykids Bacau Central, a castigat Campionatul International de Matematica Mentala de la Dubai – Horus.
Baiatul a castigat marele premiu a celei de-a 4-a editii a competitiei organizate in Dubai, la categoria sa de varsta – 2010-2011, la mai putin de 2 ani de cand a inceput sa descopere tainele matematicii mentale, o disciplina mai putin cunoscuta.
Mama sa, Ana Vartolomei, a marturisit pentru Ziarul de Bacau ca totul a inceput de la emisiunea Romanii au talent. „Am vazut la Romanii au talent un baiat care calcula repede. Si l-am intrebat pe Luca daca i-ar placea. Fiind in pandemie, am zis sa incercam. Si am inceput online, dupa care, asa cum au permis legile, am alternat orele online cu cele fizice.
Anul trecut, in iunie, Luca a participat la prima competitie, olimpiada nationala, unde a luat locul I la categoria de varsta si modulul pe care l-a terminat. Apoi, in decembrie, a participat la o competitie online, organizata de SAMA, unde a luat argint.
Acum s-a oferit oportunitatea si am reusit sa mergem, cu un club din Bucuresti, la Dubai, cu profesorii si copiii lor. A fost primul concurs cu participare fizica pentru Luca si s-a dovedit a fi un succes, luand cel mai mare punctaj si devenind campion”, a spus Ana Vartolomei, mama elevului.
Luca viseaza sa ajunga sa lucreze pentru NASA.
„Noi nu am inceput pentru performanta. Este o disciplina care il ajuta sa isi dezvolte ambele emisfere ale creierului. Dar, a muncit mult si cu ajutorul profesorilor de la club a reusit aceasta performanta. E perseverent si perfectionist, are 10 pe linie si la scoala. Visul sau e sa ajunga la NASA, iar noi nu putem decat sa il sustinem”, a mai spus mama lui Luca.
Ce este matematica mentala
Matematica mentala este un sistem original de dezvoltare a intelectului pentru copii prin utilizarea instrumentului numit soroban (cuvant de origine japoneza) sau abac (cuvant de origine chineza). Cursul modeleaza abilitatile mentale si creative ale copilului: calcule rapide, interactiunea interemisferica, memoria, dexteritatea concentrarea atentiei, viteza procesului de gandire, gandirea analitica si creativa, rapiditatea reactiei, metode neobisnuite de rezolvare a problemelor. In prima etapa copilul foloseste sorobanul, in a doua etapa incepe vizualizarea, iar apoi copilul calculeaza mental.
Elevii care practica matematica mentala fac calcule in mintea lor fara indrumarea de creion si hartie, calculatoare sau alte ajutoare. Mentalitatea matematica este adesea folosita ca o modalitate de a calcula rapid o estimare, folosind fapte matematice pe care un student le-a angajat in memorie, cum ar fi multiplicarea , impartirea sau dublarea faptelor.