Bancile cer aplicarea mai rapida a legii falimentului personal, preferabila celei a darii in plata

0
98

Reprezentantii bancilor care activeaza pe piata din Romania solicita autoritatilor, in contextul reexaminarii Legii privind darea in plata, devansarea termenului de intrare in vigoare a actului normativ privind procedura insolventei persoanelor fizice, dupa ce Guvernul l-a mai amanat o data, la finalul anului trecut, cu un an, din cauza neindeplinirii procedurilor pentru punerea sa in aplicare.

„Comunitatea bancara din Romania considera ca se impune devansarea termenului de intrare in vigoare a Legii 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice. Avantajul major al Legii privind procedura insolventei persoanelor fizice fata de Legea privind darea in plata este ca, dupa insolventa, debitorul persoana fizica de buna credinta poate ramane in posesia bunului imobil care este adus in garantie, pe cand darea in plata inseamna pierderea locuintei de familie/terenului”, se arata intr-un document transmis de Asociatia Romana a Bancilor (ARB), impreuna cu Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), care contine propunerile de modificare pentru Legea darii in plata.

In plus, reprezentantii bancilor spun ca in textul actului normativ trebuie introduse conditii obiective pentru aplicarea Legii conform cererii de reexaminare a presedintelui Romaniei.

„Legea ar trebui sa reglementeze raporturile contractuale dintre debitorii aflati in imposibilitatea de a-si achita creditele ipotecare pentru achizitionarea de locuinte si creditorii acestora pentru a raspunde unei problematici cu profunde conotatii sociale, dar si pentru a asigura o predictibilitate si o securitate juridica pentru cei vizati de o astfel de initiativa legislativa”, se mai arata in documentul citat.

Potrivit acestuia, in forma initiala, Legea stabileste conditiile in care opereaza darea in plata fara a fi avuta in vedere vreo conditie obiectiva ce ar putea sa justifice aplicarea unei astfel de masuri.

‘Lipsa unor conditii obiective conduce la aplicabilitatea darii in plata pentru orice persoana, indiferent de venituri si indiferent daca rambursarea creditului ii creeaza dificultati sau nu oricarui tip de imobil dobandit prin credit ipotecar, fie ca e vorba de unul cu destinatie de locuinta sau nu si independent de situatia locativa a debitorului, indiferent daca locuieste efectiv in imobilul ipotecat sau nu, fie ca detine sau nu alte solutii locative”, se precizeaza in text.

Astfel, bancherii considera ca actul normativ va da posibilitatea debitorului sa opteze daca plateste creditul sau daca da bancii casa, indiferent daca mai poate plati sau nu.

‘In redactarea actuala, Legea nu reglementeaza de fapt o ‘datio in solutum’, ci chiar un ‘solutio alternativ’ platii creditului, respectiv creditul va putea fi platit in doua modalitati: plata principalului si a accesoriilor sau predarea bunului ipotecat. Aceasta, independent daca acest credit este sau nu neperformant, daca debitorul este sau nu (in)solvabil si intotdeauna in mod obligatoriu pentru banca. Adica, in orice circumstanta’, mai spun bancherii.

In opinia lor, printre conditiile obiective, ar trebui sa se regaseasca faptul ca debitorul este consumator, creditul a fost folosit pentru achizitia sau constructia de locuinta pentru debitor sau familia acestuia, consumatorul este in stare de insolventa sau in mari dificultati financiare, debitorul nu are alti creditori, datoria depaseste un anumit procent din venitul debitorului (a se stabili de catre autoritati pragul).

In plus, bancile continua sa solicite ca Legea sa nu se aplice pentru creditele in derulare si sa se elimine programul „Prima Casa” de sub incidenta actului normativ.