Barbatii care devin parinti in jurul varstei de 25 de ani prezinta un risc sporit (68%) de a suferi de depresie in urmatorii cinci ani dupa nasterea copiilor lor, potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii americani.
Potrivit acestui studiu, nu doar tinerele mame, ci si tinerii tati se confrunta cu riscul de depresie, iar aceia care prezinta cel mai mare risc sunt barbatii care devin parinti pentru prima data in jurul varstei de 25 de ani.
Medicii americani ii indeamna pe tinerii tati – ca si pe tinerele mame – sa consulte specialisti in tratarea depresiei postnatale, intrucat aceasta afectiune poate avea efecte extrem de negative asupra bebelusilor, informeaza dailymail.co.uk.
In primii cinci ani dupa nasterea copilului, depresia a afectat 68% din totalul participantilor la acest studiu, care a fost realizat pe un esantion de peste 10.000 de barbati cu varsta medie de 25 de ani.
Studiul, publicat in revista Paediatrics, este prima analiza care a descoperit faptul ca tinerii tati se confrunta cu cel mai mare risc de a dezvolta aceasta afectiune.
Profesorul Craig Garfield, medic pediatru la Universitatea Northwestern din Chicago, considera ca rezultatele studiului sunt semnificative si ele ar putea duce la implementarea unor interventii si tratamente mai eficiente.
„Nu doar tinerele mame au nevoie sa fie consultate contra depresiei, pentru ca si tatii sunt supusi acestui risc. Depresia parentala are un efect daunator asupra copiilor, in special in acei primi ani critici cand se formeaza legatura dintre copil si parinti. Trebuie sa facem mai multe lucruri pentru a-i ajuta pe tatii tineri in tranzitia lor prin acea perioada”, a afirmat el.
Studii anterioare au aratat ca tatii care sufera de depresie folosesc mai mult pedepsele corporale, citesc mai putine povesti copiilor lor, interactioneaza mai putin cu acestia si sunt mai stresati si mai neglijenti.
In comparatie cu copiii ai caror tati nu sunt deprimati, cei ai caror tati prezinta urme ale acestei afectiuni risca sa aiba un limbaj mai putin bogat, sa aiba probleme de lecturare, probleme comportamentale si dificultati de integrare in societate.
Studiul a folosit date colectate de la 10.623 de tineri barbati care au participat la National Longitudinal Study of Adolescent Health (Add Health).
Analiza a inclus un esantion reprezentativ la nivel national de adolescenti americani, care au fost monitorizati periodic timp de aproape 20 de ani.
Toate simptomele de depresie ale participantilor au primit note la fiecare monitorizare, cu ajutorul unui algoritm.
In timpul celor mai recente monitorizari ale studiului Add Health, 33% dintre barbati au devenit parinti, iar cei mai multi dintre ei locuiau cu copiii lor.
Tatii tineri care nu locuiau in aceeasi casa cu copiii lor nu au experimentat cresteri atat de dramatice ale scorurilor referitoare la simptomele de depresie in primele luni dupa ce au devenit parinti.
In schimb, aceste scoruri au fost mai mari inainte de nasterea bebelusilor si au inceput sa scada in primele luni de paternitate. Totodata, in cazul tatilor care locuiau cu copiii lor, scorurile asociate simptomelor de depresie erau mici inainte de venirea pe lume a copiilor si au crescut dramatic dupa nasterea acestora.
Specialistii afirma ca intre cinci si zece procente dintre tatii tineri sufera de depresie postnatala. In cazul femeilor, acest procent este de 10%.
In ciuda raspandirii sale, cercetatorii spun ca nu inteleg pe deplin cauzele declansarii acestui fenomen.
Studii precedente sugereaza ca depresia paterna ar putea fi cauzata de cresterea cheltuielilor financiare dupa nasterea copilului, modificarea relatiei cu partenerul de viata si frica de responsabilitate.