Comotia cerebrala este legata de triplarea riscului de suicid la adulti, comparativ cu restul populatiei, arata un studiu canadian recent.
Riscul este si mai mare in cazul in care trauma are loc la sfarsit de saptamana, au descoperit cercetatorii, fara a putea explica acest fenomen, se arata in raportul publicat de „Journal de l’association medicale canadienne” (CMAJ), citat de agentia France Presse (AFP).
De asemenea, numarul barbatilor care se sinucid este de doua ori mai mare decat cel al femeilor. Aceste rezultate sustin studiile anterioare, potrivit carora astfel de traume cerebrale pot provoca modificari fiziologice durabile, invizibile la examinarea prin scanare. Acestea ar implica tulburari ale nivelului de serotonina, un hormon al sistemului nervos central, care joaca un rol cheie in procesele cerebrale, inclusiv in depresie.
„Avand in vedere disparitia rapida a simptomelor dupa trauma (ameteli, dureri de cap etc.), medicii au tendinta de a subestima efectele nocive ale comotiilor cerebrale si importanta lor in istoricul medical al pacientului”, a subliniat dr. Donald Redelmeier, cercetator la Institutul de evaluari clinice stiintifice din Toronto (Canada), autorul principal al studiului.
„Mai multa atentie acordata efectelor de durata ale unei comotii, cel mai frecvent traumatism cerebral, ar putea salva vieti, avand in vedere eficacitatea prevenirii sinuciderii”, a adaugat el, mentionand ca exista aproximativ 400.000 de cazuri de comotii cerebrale in fiecare an in Canada si patru milioane in SUA.
„Legatura dintre comotia cerebrala si sinucidere nu se limiteaza la sportivii profesionisti sau la veterani” releva, de asemenea, Michael Fralick, de la Universitatea din Toronto, co-autor al studiului. Sinuciderea este una dintre cauzele principale ale deceselor din Canada si Statele Unite ale Americii, cu 3.951 decese si, respectiv, 38.364, in anul 2010, noteaza AFP.
In acest studiu, cercetatorii au examinat dosarele medicale a 235.110 pacienti din provincia canadiana Ontario, care au suferit o comotie cerebrala in timpul unei perioade de 20 de ani.
Ei au comparat comotiile din timpul saptamanii cu cele de la sfarsit de saptamana, pentru a distinge leziunile provocate de practicarea unor sporturi de cele de la locul de munca sau din alte accidente. Varsta medie a pacientilor a fost de 41 de ani, cu o distributie de 50% intre barbati si femei.
In timpul unei perioade de urmarire de peste 9 ani, au avut loc 667 de sinucideri, in principal cu o supradoza de somnifere sau prin spanzurare. Cei mai multi sinucigasi nu au avut niciodata inainte vreo tentativa de sinucidere sau au fost tratati pentru boli psihice.
Pacientii care au avut comotie cerebrala in timpul saptamanii au reprezentat 519 dintre aceste sinucideri, triplu fata de restul populatiei. Pentru cei care au avut comotia cerebrala in weekend, riscul de a-si pune capat zilelor a fost de patru ori mai mare decat la populatia obisnuita, care nu a suferit astfel de accidente cerebrale, mai noteaza AFP.