Dupa un an de zile de cand ONG-ul “ Seelen fur Seelchen ” s-a oferit sa se ocupe de problema cainilor fara stapan din orasul Barlad, rezultatele obtinute sunt sublime… dar refuza sa apara.
Conform datelor furnizate anul trecut acestia au capturat 719 caini , adica o medie de 60 de patrupede intr-o luna si au promis de la bugetul local, conform deconturilor, suma de 127.962 lei.
Reprezentantii asociatiei s-au prezentat in fata consilierilor locali pentru a se plange ca a crescut numarul maidanezilor.
Daca la raportul trecut cauza principala era motivatia ca se descarca din masini caini, acum “ vinovatii de serviciu” sunt proprietarii animalelor care locuiesc la case. In 365 de zile acestia au capturat trei animalute microcipate si prin urmare doresc realizarea unui recensamant. Concret, fiecare barladean isi va microcipa “ paznicul”,seria si numarul cipului va fi trecut in RECS ( registrul de evidenta a cainilor cu stapan) dupa care il va steriliza , gratuit.
ALTI BANI, ALTA DISTRACTIE! DAR REZULTATE, PE CAND?
Consilierii locali au fost placut impresionati de solutia propusa de ONG , ba chiar au solicitat si punctul de vedere a sefului Politiei Locale, Vasile Chelaru. Acesta le-a declarat “ ca din partea institutiei pe care o conduce” vor avea toata sustinerea, in limita competentelor. Dar nu este posibil ca Politia Locala sa citeasca microcipurile. Noi va vom insotit la aceasta actiune, am mai dat si fluturasi cu date despre sterilizare in zona caselor, si in orice demers vom coopera” .
Surprinzator este faptul ca Asociatia a facut catre Politia Locala un numar de sase adrese in legatura cu cainii fara stapan.
Primarul Boros a fost singurul care i-a “ tras de urechi” pe acestia .
“ Situatia cainilor fara stapani este nemultumitoare. Solutia microciparii este falsa. Veniti si spuneti ca ati identificat trei caini cu stapani in loc sa spuneti cati mai sunt in Barlad? Ati cerut de la Directia Sanitar Veterinara o statistica? A devenit o problema locala, nu aveti o gestiune a cainilor din fiecare padoc . Este la general! “ a subliniat edilul sef.
RAMANE CUM AM STABILIT!
Desi au cazut cu totii de comun acord ca ar trebui initiata o hotarare de consiliu care sa reglementeze microciparea cainilor, aceasta a ramas in expectativa. Nimeni dintre cei prezenti nu si-au ridicat intrebarea : dar ce vor face daca oamenii nu le vor da voie in curte? Este o proprietate privata in care se poate intra doar cu mandat- asa spune legea sau o decizie locala este mai presus decat aceasta? Tot legea invocata de reprezentantii “ Seelen fur Seelchen” spune ca “ atat timp cat un caine nu este microcipat si inregistrat in RECS, el nu poate fi vaccinat antirabic. Pe teritoriul Romaniei este obligatorie vaccinarea antirabica a tuturor cainilor si pisicilor.” In fiecare an medicii veterinari vaccinau 6000 de caini, cati dintre acestia sunt microcipati? Cate doze de vaccin antirabic in 2017 au fost decontate la DSV? Acestea sint doar cateva intrebari care daca ar primi raspunsuri ar genera, poate si solutii.