BARLAD: “ Ai carte,ai parte”, doar dacă vrea primarul și consiliul local.

0
124

Ce ne învață pe noi școala?Că în fiecare toamnă trebuie să cumperi o parte din manuale, deși statul ar trebui să le asigure pe toate. Școala ne mai învață, încă din clasa pregătitoare, că există un sistem paralel de învățământ, format din after-school-uri, meditatori și edituri ce tipăresc culegeri de teste.

Chiar și atunci când premiază performanța și rezultatele bune la învățătură, școala îi învață pe copii inechitatea. Și-i obișnuiește cu șpaga electorală.

Bursele școlare se acordă, conform Ordinului 5576/7.10.2011 emis de ministrul Educației, din bugetele locale ale unităților administrativ – teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar.

 

Bursa de performanță se acordă elevilor care fie au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației Naționale (MEN) sau s-au calificat în loturile de pregătire organizate de MEN pentru competițiile internaționale, fie au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor organizate MEN.

Bursa de merit se acordă elevilor care fie au obținut media generală de cel puțin 8,50 și nota 10 la purtare, fie au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor și concursurilor școlare naționale sau la etapele județene ale competițiilor/concursurilor organizate de MEN.

Bursa de studiu se acordă elevilor ce provin din familii în care, pe ultimele 3 luni, venitul mediu lunar pe membru de familie este cel mult egal cu salariul minim pe economie. Elevii trebuie să aibă media generală peste 7,00 și nota 10 la purtare în semestrul anterior celui în care se acordă bursa.

Cea de ajutor social se acordă, la cerere, în funcție de situația materială a familiei sau a susținătorilor legali, elevilor promovați și cu nota 10 la purtare care fie sunt orfani de ambii părinți sau sunt diagnosticați cu boli cronice; fie sunt din mediul rural, școlarizați într-o altă localitate; fie provin din familii unde venitul net mediu lunar pe membru de familie e mai mic decât 50% din salariul minim net pe economie.

“ Mărinimia” autorității locale bârlădene a fost prezentată consilierilor locali sub forma unui proiect de hotărâre. Conform actului oficial, în anul școlar 2018-2019 urmează să fie acordate 70 de burse de performanță în valoare de 80 de lei, 289 de merit în sumă de 60 de lei, 110 burse de studiu având valoarea de 50 de lei si 171burse de ajutor social în valoare tot de 50 de lei. Suma totală care urmează să plece din bugetul local este de 36.990 de lei.

Nemulțumit de banii pe care îi acordă Primăria, consilierul social-democrat Dorin Apostu a solicitat o majorare cu 20 de lei și acordarea acestor remunerații și cadrelor didactice care îi pregătesc pe elevii cu rezultate excepționale la învățătura. De cealaltă parte, liberalii au ținut să le mulțumească pentru felul cum au susținut școlarii în perioada în care aveau un primar de aceași culoare politică.

Un început subtil de campanie electorală asta au arătat discuțiile din cele două tabere politice. Trist este că la fiecare manifestare culturală Primăria Bârlad reușește să aloce mai mulți bani acolo decât tinerilor care fac performanță sau au nevoie de ajutor pentru a-și continua studiile. Și ca să ne susținem declarația să ne aducem aminte că numai pentru activitățile din luna  Septembrie a fost votat un buget de 41.800 de lei iar pentru manifestarile din Octombrie 79.600 de lei, din suma aceasta 30.000 plecând către adolescenții ce fac cinste orașului nostru.

Oare chiar să nu existe bani pentru mărirea acestor burse? Poate la anul, cine știe, când ne mai apropiem cu un pas de campania pentru locale.