BARLAD: Cine este vinovatul pentru mizeria de langă tomberoane?

0
102

Frunze, ramuri uscate,cartoane, preșuri și moloz-sunt doar câteva lucruri pe care le găsești amplasate lângă punctele de colectare a gunoiului. Preț de câteva zile am luat orașul la pas pentru a vedea cine este vinovat pentru mizeria care s-a instalat în mai toate zonele din oraș .

Am rămas surprinși că unii bârlădeni sunt certați cu tot ceea ce înseamnă aceste reguli banale de conviețuire frumoasă. Deși la primele ore ale dimineții pubelele erau goale( se pot vedea pozele) gunoiul era aruncat alături- de colectarea selectivă nu mai vorbim căci acolo unde ar fi trebuit să găsim hârtie am găsit saci cu resturi menajere, peturile de plastic erau împrăștiate pe jos semn că alții fuseseră mai matinali și luaseră o bună parte din sticle. Câteva femei de serviciu improvizaseră un mijloc de transport- căratul frunzelor se făcea pe o bucată de plastic pe care o goleau lângă gunoi.

Cum s-a ajuns în această situație?

Simplu-niciuna din autoritățile care ar fi trebuit să facă ceva nu a mișcat un deget pentru remedierea acestei situații.

Primăria trebuia să atragă atenția, respectiv să instruiască, reprezentanții asociațiilor de proprietari, aceștia urmau să informeze locatarii că nu au voie să arunce molozul la gunoi( concret, cei care își modernizează locuințele ar trebui să facă un contract cu Compania de Utilități Publice), la capitolul resturi vegetale să existe doar aceste lucruri nu și altele. În cele din urmă, CUP-ul nu ar fi trebuit să ridice mizeria neconformă și să o depoziteze, la rândul lor alandala. Garda de Mediu ar fi trebuit să se autosesizeze în acest ultim aspect și să îi “ tragă de urechi” pentru încălcarea legii( a se vedea mizeria ce a pus stăpânire pe terenul din spatele Clubului Școlar Sportiv). Ultima verigă o reprezintă cei de la Poliția Locală- singurii care,conform legii,pot să îi civilizeze pe unii bârlădeni prin acordarea unor sute de amenzi, astfel încât “să-i usture portofelul”.

Un prim pas urmează să fie făcut marți,16 Octombrie, când autoritatea locală i-a convocat pe cei din Asociații să participe la o ședință de instruire la care vor participa toți factorii de decizie. Rămâne să vedem dacă va fi “ frecție la un picior de lemn” sau vor apărea și unele rezultate vizibile la punctele de gospodărire comunală.