Barlad: COPILĂRIE INVĂLUITĂ IN FUMUL ETNOBOTANICELOR

0
120

 Consumul de produse etnobotanice apare prima dată în România în 2008, când erau încă legale. În prezent, deși comerțul cu aceste substanțe nu mai este legal, ele continuă să circule masiv pe piața neagră, trendul consumului lor fiind în creștere în ultimii ani. Ele sunt utilizate în scopuri recreaționale, dar nu trebuie neglijat riscul dependenței.

Potrivit DEX, termenul etnobotanic se referă la studiul denumirilor populare ale plantelor, etnobotanica fiind o ramură a etnobiologiei care studiază relațiile reciproce dintre om și mediul vegetal. 

Denumirea agreată de statele membre ale Uniunii Europene este aceea de „substanțe noi cu proprietăți psihoactive” . 

Bârladul nu face excepție nici el  la consumul de etnobotanice. De la copii și până la adulti- toți au fost curioși să încerce această noua Invenție cu consecințe dezastruoase.  

Studiile statistice relevă că un număr mare de tineri încep să consume droguri înainte de absolvirea liceului, factorii care îi determină fiind multipli, precum presiunea de grup, intenţia de a deveni mai încrezător, imitarea filmelor etc. Şi, cum etnobotanicele sunt cele mai accesebile din punct de vedere al preţului, adilescenții devin foarte tentaţi. În plus, internetul le furnizează prin intermediul anunțurilor produsele. De acest fenomen nu au scăpat nici bârlădenii. Vestea bună ar fi că numărul  celor bănuiți că au consumat aceste substanțe rămâne constant. 
“ In primele 8 luni ale acestui an au fost depistați 12 pacienti care au consumat substanțe psihoactive, etnobotanice. Cel mai tânăr pacient a fost o fetița in varsta de 13 ani, iar cel mai mare un barbat de 32 de ani. Jumătate dintre cei care s-au prezentat la Compartimentul de Primire-Urgente au fost minori” ne-a declarat Adrian Gheorghiu, purtătorul de cuvant al spitalului de urgenta “ Elena Beldiman” Barlad.

Noile substanțe cu proprietăți psihoactive sunt amestecuri de prafuri sau plante uscate și stropite cu diverse substanțe chimice, în componența cărora se găsesc urme de amfetamine, metamfetamine, mefedronă, cocaină, heroină, canabinoizi sintetici etc. Ele sunt cunoscute „pe piață” sub diverse denumiri, precum: „droguri de sinteză”, „droguri legale”, „ierburi legale”, „săruri de baie”, „substanțe pentru cercetare”, „reactivi de laborator”, „îngrășăminte pentru plante” și sunt vândute, de obicei, pe Internet și în așa-numitele „smart shop-uri/head shop-uri”. Concentrația diferă de la un plic la altul, ceea ce crește pericolul de supradozaj. De regulă, aceste substanțe se prizează sau se fumează în pipe speciale ori sub formă de țigară sau joint, dar pot fi consumate și ca pilule ori ca substanțe injectabile.