Barladul, orasul paradoxului sau cum altfel s-ar putea defini situatia aceasta? Sa platesti impozit ca locuiesti in zona 0 a targului, sa nu ai canalizare dar sa primesti avertisment ca deversezi apa in fata portii? Intamplari adevarate prin care a trecut Moraru Emil care locuieste pe strada Constantin Brancoveanu.. Acesta a avut parte de un control inopinat din partea Garzii de Mediu din Vaslui.
Astfel , acestuia i se aduce la cunostiinta ca ” in urma controlului efectuat de Garda de Mediu in data de 10.04.2017 cu privire la deversarea apelor fecaloid menajere in strada , s-a stabilit ca masura desfiintarea acestor racorduri pana in data de 05.05 . Prin hotararea Consiliului Local Municipal nr 22/2002 cu modificarile ulterioare , art17, se interzice infiintarea de racorduri si evacuarea apelor uzate pe domeniul public, respectiv in strada. Aspectele neconforme vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 50-400 RON conform legislatiei in vigoare impunand desfiintarea racordurilor existente” se arata in adresa oficiala trimisa.
Revoltat si intrigat barladeanul si-a expus punctul sau de vedere si anume, „ aceasta strada nu are canalizare si nici asfaltata nu este. Pe data de 10.04 au venit doi domni si o doamna la fiecare locuitor al strazii si pe fiecare in parte ne-au intrebat daca aruncam apa menajera pe strada, iar raspunsul evident a fost da . Acum cateva zile , tatal meu a primit o instiintare de la primaria Barlad precum ca daca se mai arunca in continuare apa menajera pe strada pana pe data de 05.05 fiecare va fi amendat (50-400 lei) .Nu mi se pare corect ,este imoral !” ne-a declarat Moraru Sergiu, fiul proprietarului.
Conform declaratiei date de catre ing. Olga Ungureanu, sefa Serviciului de Gospodãrire Comunalã din cadrul Primariei „ cetatenii trebuie sa inteleaga ca au obligatia de a si construi fose pentru deversarea apelor”. Asadar acesti oameni au doar obligatii , dar oare nu era mai simplu mutarea incadrarii zonei? Cum pot fi trecute strazile fara canalizare pe pozitii de top? Asta doar la noi este posibil! Conform reglementarilor europene, romanii trebuie sa darame wc-urile ridicate in fundul curtii, pana in 2018. Iar asta, fie ca este vorba despre „toaletele” din mediul rural, fie despre cele din mediul urban, despre canalizare nu se spune un cuvantul. Este o intelegere tacita intre contribuabil si autoritate locala: tu iti platesti taxele si eu promit sa nu vad ca tu nu ai fosa.