Presedintele in functie Traian Basescu a sesizat, joi, Curtea Constitutionala (CCR), cu privire la ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii retrocedarilor.
Seful statului a trimis o sesizare de neconstitutionalitate presedintelui CCR Augustin Zegrean, caruia i-a cerut sa se pronunte in acest sens, potrivit Administratiei Prezidentiale.
Reprezentantii presedintiei informeaza ca este vorba despre „Legea privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 115/2013 pentru instituirea unui nou termen in care sa se finalizeze situatia prevazuta la Art. 6 alin. (1) din Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania”.
In cererea transmisa CCR, presedintele precizeaza ca a cerut Parlamentului reexaminarea ordonantei de urgenta pentru modificarea Legii retrocedarilor, inainte de a promulga actul normativ.
Traian Basescu a acuzat ca, in loc sa fie reanalizat articolul respectiv, acesta a fost inlocuit cu unul care nu avea legatura cu observatiile presedintelui, in Comisia juridica a Camerei Deputatilor.
Cum deja retrimisese o data legea si nu mai avea voie sa mai apeleze la aceasta cale, seful statului s-a adresat CCR.
„Potrivit dispozitiilor Art. 77 din Constitutia Romaniei, inainte de promulgare, Presedintele Romaniei poate solicita verificarea constitutionalitatii legii”, se mentioneaza in cererea presedintelui in functie.
In solicitare se detaliaza ca, initial, ordonanta de urgenta privind Legea Retrocedarilor a fost adoptata de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, pe 24 iunie.
Ulterior, pe 10 iulie, Traian Basescu a solicitat Parlamentului reexaminarea acestei legi privind adoptarea ordonantei de urgenta.
In urma reexaminarii, la data de 25 noiembrie 2014, Camera Deputatilor a adoptat actul normativ, „cu unele modificari si completari, inclusiv in sensul admiterii cererii de reexaminare, legea fiind retransmisa presedintelui Romaniei, in vederea promulgarii”.
Presedintele precizeaza ca a cerut reexaminarea „deoarece acest act normativ modifica, cu ocazia aprobarii, un termen stabilit de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 115/2013 care la data adoptarii legii de catre camera decizionala, era deja expirat de doua zile, astfel ca actul normativ transmis spre promulgare incalca prevederile” Constitutiei Romaniei.
Articolul semnalat ca neconstitutional, eliminat
Traian Basescu arata ca, pe 14 octombrie, Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor a intocmit un raport asupra cererii de reexaminare, ocazie cu care aceasta a fost aprobata, „articolul din lege semnalat ca neconstitutional prin cererea presedintelui Romaniei fiind eliminat”.
Cu toate acestea, prin acelasi raport, „in lege a fost introdus un amendament care nu are vreo legatura cu aspectele ridicate prin cererea de reexaminare ori macar cu obiectul de reglementare al ordonantei de urgenta”.
Proiectul de lege, in forma aprobata de Comisia juridica a fost supus dezbaterii plenului Camerei Deputatilor si aprobat, in data de 25 noiembrie 2014.
„Consideram ca modificarea si completarea unui alt act normativ decat cel care facea obiectul de reglementare al legii in forma initiala cu ocazia reexaminarii constituie o practica neconstitutionala”, se mai precizeaza in cererea lui Traian Basescu.
„In considerarea argumentelor expuse va solicit sa admiteti sesizarea de neconstitutionalitate si sa constatati ca Legea privind aprobarea Ordonantei de Urgenta (…) a fost adoptata cu nerespectarea prevederilor constitutionale”, se incheie sesizarea presedintelui in functie transmisa CCR.