Bautura foarte bogata in antioxidanti si probiotice

0
83

Kombucha are o reputatie foarte buna in lumea bauturilor. Pe masura ce popularitatea acestui ceai fermentat a crescut, presupunerile privind beneficiile aduse sanatatii s-au inmultit, datorita imbunatatirii digestiei, metabolismului, imunitatii, functiei hepatice, sanatatii inimii si altora.
insa sunt sustinute de stiinta aceste afirmatii? Iata cat de sanatoasa este kombucha!

Kombucha este un ceai fermentat, obtinut din ceai verde sau negru, zahar, drojdie si bacterii. Se crede ca a provenit din China, in urma cu 2000 de ani. Se prepara prin adaugarea de colonii de bacterii vii si drojdie in ceaiul indulcit, care este lasat sa fermenteze timp de cateva saptamani.

Kombucha contine vitamina B, antioxidanti si probiotice, dar continutul nutritiv al bauturii poate varia in functie de marca si de modul in care este pregatita. Unele bauturi cumparate din magazin contin aproximativ 30 de calorii. Desi sucurile contin de obicei mult mai mult zahar decat kombucha, fiecare gram de zahar conteaza.

in ciuda tuturor afirmatiilor legate de beneficiile aduse sanatatii de kombucha, expertii in nutritie spun ca nu exista inca suficiente dovezi stiintifice care sa le sprijine pe cele mai multe. Multe dintre afirmatii provin ca urmare a faptului ca oamenii extrapoleaza constatarile studiilor legate de microbiomul uman sau de beneficiile nutritionale ale ceaiurilor. 

Alimentele care trec printr-un proces natural de fermentatie obtin proprietati probiotice, iar consumul acestor alimente poate aduce beneficii cum ar fi imbunatatirea digestiei si echilibrarea microbiomului intestinal. Multi nutritionisti sunt de parere ca aceasta bautura poate fi benefica pentru sanatatea intestinului datorita acestor probiotice, dar este nevoie de mai multe cercetari. 

Unele surse sustin ca bautura poate influenta sanatatea intestinala prin reducerea inflamatiei si prin aportul de antioxidanti. Kombucha si probioticele sale pot sustine sanatatea intestinului, dar bautura nu reprezinta un substitut pentru o dieta sanatoasa. Adoptarea unei diete bogate in fibre din fructe, legume, nuci si seminte este cel mai important factor pentru un mediu intestinal sanatos, in care aceste probiotice sa poata functiona. 

Kombucha contine, de obicei, putina cofeina. Dar cantitatea este mica in comparatie cu cea din cafea, ceai si alte bauturi. De obicei, aproximativ o treime din cofeina ceaiului ramane dupa ce a fermentat, ceea ce inseamna aproximativ 10-25 de miligrame per cana. in general, nu este o cantitate suficienta de cofeina pentru a avea un impact asupra celor mai multi oameni, dar raspunsul poate varia de la o persoana la alta.

Kombucha contine o cantitate mica de alcool, care este creata in timpul procesului de fermentatie. De obicei nu este suficient alcool incat sa ii simti efectele. Tipurile de kombucha din comert trebuie sa contina foarte putin alcool pentru a fi vandute ca bauturi non-alcoolice. 

Aciditatea acestei bauturi este potential problematica, dar sunt necesare studii suplimentare pentru a afla cum afecteaza bautura sanatatea orala. Putem specula ca pH-ul scazut al acesteia, similar cu cel al sodiului, poate avea un efect similar. Bauturile cu un pH scazut pot compromite smaltul dintilor si pot creste riscul de decolorare a dintilor atunci cand persoanele in cauza beau bauturi foarte pigmentate. Pentru a-ti proteja dintii, bea kombucha o singura data pe zi, cu un pai, si clateste-ti gura cu apa apoi.

Expertii in nutritie spun ca cei mai multi oameni pot bea kombucha in fiecare zi. Unii recomanda ca femeile insarcinate sau care alapteaza si persoanele care sufera de o boala autoimuna sa evite kombucha, deoarece bacteriile vii pe care le contine pot fi daunatoare. in aceste cazuri, bacteriile vii pot intra in sangele persoanelor, cauzand diferite boli. Este aproape la fel ca pestele crud pentru femeile insarcinate. 

In plus, ai grija cata kombucha bei pe zi. Unii oameni nu pot tolera cantitati mari de kombucha de la inceput. sursa: eva.ro
S.D.