Baza Mihail Kogalniceanu, rol cheie in retragerea militarilor din Afganistan

Publicat:

Americanii au inaugurat vineri un nou centru de tranzit militar in Romania, care va juca un „rol-cheie” in procesul de retragere a militarilor din Afganistan, in locul bazei de la Manas, in Kirgizstan, relateaza AFP.

„In 2010, Kuwaitul a fost centrul de gravitate pentru retragerea din Irak. In 2014, baza Mihail Kogalniceanu va fi centrul de gravitate pentru retragerea din Afganistan”, a declarat generalul de divizie John O’Connor, insarcinat cu sustinerea logistica in cel de al 21-lea teatru de operatiuni, la inaugurare.

„Aproximativ 20.000-30.000 de militari care se retrag din Afganistan urmeaza sa tranziteze prin aceasta baza, in 2014″, a adaugat el.

„Suntem pregatiti sa ne indeplinim misiunea de sustinere logistica in vederea acestei retrageri”, a adaugat el.
Americanii utilizau pana in prezent baza de la Manas, in Kirgizstan, pentru tranzitul logistic al trupelor lor din Afganistan, insa contractul pentru utilizarea acestor instalatii se incheie in iulie 2014.

Chiria ceruta si tulburarile politice din Asia Centrala au determinat Washingtonul sa caute o alternativa si sa opteze pentru baza sa din Romania, in apropiere de Marea Neagra.

Cele trei cladiri nou construite in baza romaneasca vor permite operarea a maximum zece zboruri pe zi.
In total, 275 de militari americani vor ramane la aceasta baza, pentru a coordona operatiunile.

La sfarsitul lui ianuarie, Statele Unite mai aveau aproximativ 34.000 de militari in Afganistan, iar celelalte state membre ale Fortei internationale ISAF aproximativ 19.000.

Washingtonul si NATO doresc sa mentina un contingent de 8.000-12.000 de oameni in Afganistan dupa retragerea trupelor combatante, pana la sfarsitul lui 2014, cu scopul de a forma fortele afgane si de a efectua operatiuni in cadrul luptei impotriva terorismului.

Insa in absenta unui acord, pana in prezent, cu Kabulul, acestea ar putea opta pentru o retragere totala.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img