Beneficiile si dezavantajele postului

0
66

Postul prezinta multiple avantaje pentru sanatate, reprezentand o perioada de detoxifiere si vitaminizare a organismului, insa toate aceste avantaje ale alimentatiei vegetariene se mentin si in cazul postului prelungit? Postul reprezinta de fapt adoptarea pe o anumita perioada de timp a unei diete bazata indeosebi pe legume, fructe si cereale. Ele sunt fara indoiala foarte bune pentru sanatate, dar pot asigura necesarul de nutrienti? Pot indeplini toate cerintele nutritionale ale corpului? Ei bine, sunt anumite avantaje si dezavantaje ale postului pe care le vom prezenta in acest articol.

Avantajele postului: Dieta vegetariana include in principal cereale, nuci, seminte, fasole, legume si fructe. Prin urmare, este bogata in fibre, acid folic si vitamina C. Legumele si fructele furnizeaza vitamine si minerale care sunt esentiale pentru un corp sanatos. Legumele contin fitochimicale, care impiedica aparitia unor boli cronice, iar cele cu frunze verzi sunt o sursa bogata de antioxidanti. Legumele si fructele contin de asemenea, zaharuri naturale, enzime benefice si oligoelemente. Acestea contin o cantitate scazuta de colesterol si grasimi saturate. Ca urmare, reduc riscul de crestere in greutate. Acest lucru, la randul sau, reduce posibilitatile de dezvoltare a problemelor de sanatate cauzate de obezitate. Postul tinut pe perioade scurte de timp scade nivelul de colesterol din sange. Datorita aportului bogat in fibre, sanatatea sistemului digestiv este imbunatatita.

Dezavantajele postului: Desi dieta vegetariana ofera toate substantele nutritive esentiale, exista o serie de elemente nutritive pe care le regasim doar in produsele de origine animala. Aceasta se dovedeste a fi scazuta in proteine​​, calciu, vitamina B12, fier si zinc. Vitamina B12 se gaseste din abundenta in produsele din soia, cereale dure si produse de origine animala. Carnea este considerata o sursa majora de vitamina B12. Laptele de soia, laptele de origine animala precum si produsele lactate sunt surse bogate de vitamina D. Carnea si pestele contin cantitati importante de fier si zinc. Laptele, branza si iaurtul sunt surse excelente de calciu. Aceste substante nutritive nu se gasesc in cantitati mari in dieta vegetariana. Carnea este o sursa bogata de proteine ​​si contine toti aminoacizii esentiali ceruti de catre organism. Fosforul prezent in carne este mai usor absorbit decat cel prezent in legume si cereale. Dieta vegetariana nu este recomandata pentru sportivi deoarece acestia necesita o dieta bogata in proteine. Un regim alimentar lipsit de carbohidrati si proteine ​​suficiente poate duce la anemie. Daca postul se prelungeste pe o perioada mare de timp si este foarte sarac in grasimi, atunci nu este bine, deoarece anumite cantitati de colesterol si grasimi sanatoase sunt necesare pentru dezvoltarea sistemului nervos si functionarea normala a corpului. Desi, exista anumite dezavantaje ale postului, acesta ofera cu siguranta o serie de beneficii pentru sanatate si suflet. Daca respectati postul in mod corect, puteti depasi problemele deficientelor nutritive si va veti imbunatati conditia fizica si starea generala de sanatate. La urma urmei, o alimentatie sanatoasa este cheia unei vieti sanatoase.