Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a îmbunătăţit, marţi, prognozele de creştere pentru cele 37 de ţări care formează zona sa de activitate, apreciind că revenirea economică a luat avânt chiar dacă turismul şi investiţiile străine directe se confruntă în continuare cu probleme, transmite Reuters.
BERD, o instituţie financiară internaţională care operează în Europa, Asia şi Africa, se aşteaptă ca în acest an zona sa de activitate să înregistreze un avans de 4,2%, comparativ cu o creştere de 3,6% cât preconiza în luna septembrie a anului trecut. Avansul din acest an vine după o contracţie de 2,3% înregistrată anul trecut, potrivit agerpres.ro.
Cele mai mari revizuiri în sus, de aproape două puncte procentuale, au fost operate de BERD în cazul prognozelor pentru Europa de Sud-Est şi Balcanii de Vest.
Cererea mondială ridicată pentru materii prime şi produse manufacturate a dat un impuls unor economii din regiune, a precizat economistul şef al BERD, Beata Javorcik.
"Producţia industrială este peste, sau cel puţin a neajuns la nivelul la care era înaintea pandemiei, vânzările cu amănuntul şi-au revenit iar exporturile s-au relansat", a spus Javorcik. Cu toate acestea, în condiţiile în care turismul se confruntă în continuare cu probleme, perspectivele pentru sectorul călătoriilor rămân în continuare incerte, iar ţările puternic dependente de acest secor, cum sunt Croaţia, Georgia, Egiptul sau Tunisia, se confruntă în continuare cu dificultăţi, a apreciat Javorcik.
Economistul şef al BERD a adăugat că investiţiile străine directe rămân în continuare la aproximativ 80% din nivelul la care erau înaintea pandemiei.
La nivel regional, ţările din sudul şi estul Mediteranei au suferit o revizuire în jos a prognozelor de creştere, în special Iordania, Tunisia şi Liban. Această ultimă ţară ar urma să înregistreze o contracţie economică de 5% în 2021, fiind singura ţară din aria de operaţiuni a BERD a cărei economie se va contracta în acest an.
Chiar dacă tendinţa de relansare pare una generală, oficialii BERD subliniază că economiile au dificultăţi în a reveni la nivelul de dinainte de 2020.
"Revenirea ne duce pe un trend paralel cu cel înregistrat pre-pandemie. Cu alte cuvinte, nu recuperăm decalajul şi ceea ce vedem este că s-au pierdut pentru totdeauna câteva puncte procentuale de creştere a PIB", a subliniat Beata Javorcik.
În România, BERD este un investitor major şi se concentrează asupra finanţării infrastructurii, creşterii productivităţii şi consolidării sectorului financiar. Până în prezent, BERD a investit aproape nouă miliarde de euro în economia ţării, iar 76% dintre aceste investiţii au mers în sectorul privat.
De la începutul acestui an, BERD a semnat proiecte de investiţii în valoare totală de 127 milioane de euro în România, după ce anul trecut a oferit o finanţare de 340 milioane de euro pentru economia românească.