Berea favorizeaza aparitia cancerului de colon, iar alcoolurile tari favorizeaza cancerul de ficat. De asemenea, consumul exagerat de sare prezinta un risc al imbolnaviri de cancer, de 7 ori mai mare comparativ cu un consum moderat (maximum 6 grame pe zi).
In prezent, sunt cunoscute alimentele care nu trebuie sa fie consumate intrucat pot declansa carcinogeneza sau care pot grabi evolutia bolii. In aceasta categorie intra urmatoarele alimente:
– carnea rosie (porc, vita, bivol, oaie, berbec), care este cea mai buna hrana a celulelor canceroase, la care se adauga grasimile animale, slanina, untura, untul, mezelurile, afumaturile, conservele in sare si prajelile de orice fel. Se stie ca grasimile animale si carnea de porc contin foarte multe toxine care intoxica sangele si dezvolta o flora bacteriana anaeroba ce favorizeaza producerea de substante cancerigene in lumenul intestinal, iritatii si inflamatii ale colonului. Un studiu american arata ca marii consumatori de carne rosie prezinta un risc cu 30-40 % mai mare de a se imbolnavi de cancer colorectal.
Daca s-a declansat cancerul de colon, devin strict interzise urmatoarele alimente: alcool, cafea, cacao, ciocolata, ceai negru, cola, zahar alb si produse fine de cofetarie, praf de copt, bicarbonat, paine alba, branzeturi fermentate, ciuperci, condimente iuti si tutun. Aceste produse vor fi excluse din dieta chiar daca, aparent, persoanele respective se considera vindecate.