Bijuteriile de aur pot fi extrem de periculoase: ce se intampla daca le porti mult timp?

0
98

Avertismentul vine din partea Comisiei Europene si atrage atentia asupra bijuteriilor de aur care contin in aliaj cadmiu.

Expertii au descoperit, recent, ca metalul folosit in special la lipirea bijuteriilor afecteaza rinichii, plamanii sau ficatul.

In categoria bijuteriilor periculoase pot intra atat cele vechi, care au fost duse la reparat, dar si cele noi, cu diverse monturi. Utilizarea cadmiului, o substanta cancerigena si toxica, in bijuterii, in aliaje de lipit, este interzisa in UE incepand din 2011, consemneaza realitatea.net.

Toxicologii americani atrageau atentia, recent, ca multe dintre bijuteriile ieftine, in special cele fabricate in China, contin cadmiu. Acest metal, ieftin si stralucitor, este toxic chiar si in doze mici pentru copiii care baga in gura sau inghit bijuteriile care-l contin. El se acumuleaza in corp pe parcursul vietii si poate afecta ficatul, rinichii si oasele, fiind incadrat in categoria substantelor cancerigene.

Din cele 92 de bijuterii cu cadmiu pe care le-au analizat toxicologii de la Spitalul „Hartford" din SUA, doua ar expune copiii la o doza de 100 de ori mai mare decat cea stabilita ca limita maxima. Iar daca bijuteria cu cadmiu este zgariata sau rupta, cum se intampla deseori atunci cand copiii se joaca cu ea, expunerea este de 30 de ori mai mare, atentioneaza specialistii americani.

„Sistemul digestiv al copiilor absoarbe cadmiul in concentratie mai mare decat cel al adultilor, asa incat expunerea la acest metal este cu atat mai riscanta pentru ei", spune profesorul de chimie Jeff Weidenhamer, coordonatorul studiului american. El recomanda sa alegem cu mare atentie nu doar bijuteriile pentru copii, ci si pe ale noastre, deoarece ei pot avea acces la ele. Din pacate, aspectul podoabelor nu ne ajuta sa identificam acest metal in compozitia lor, asa incat pretul si calitatea magazinului sunt singurele metode prin care putem deosebi o bijuterie de calitate de una periculoasa pentru sanatate.

Metalele care nu provoaca eruptii alergice sunt argintul veritabil (pur in proportie de 92,5%, restul fiind, de regula, cupru, care nu provoaca alergii), titanul, platina, aurul cu peste 18 karate si miobiul. Evitati sa cumparati bijuterii daca nu au eticheta sau daca vanzatorul nu va poate oferi informatii privind metalele din care sunt confectionate.