Cetatenii straini vor putea fi angajati sau detasati in Romania in baza unui aviz de angajare/detasare, iar studentii si elevii pot prelungi dreptul de sedere pe o perioada egala cu cea a studiilor
Inspectoratul General pentru Imigrari, Biroul pentru Imigrari Vaslui, informeaza cu privire la punerea in aplicare, incepand cu data de 28 noiembrie a.c., a Ordonantei Guvernului Romaniei nr.25/2014 privind incadrarea si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.640 din 30 august 2014. Ordonanta a vizat armonizarea legislatiei nationale cu o serie de reglementari europene.
Noile modificari legislative privind incadrarea in munca si detasarea cetatenilor straini pe teritoriul Romaniei vizeaza, in principal, aspecte privind conditiile generale si specifice pentru eliberarea avizului de angajare/detasare, categoriile de persoane exceptate de la obtinerea avizului de angajare precum si noi sanctiuni aplicabile celor care nu respecta legislatia in acest domeniu.
Avizul de angajare se elibereaza de catre Inspectoratul General pentru Imigrari, la cererea angajatorului, daca sunt indeplinite atat conditiile generale cat si cele specifice, in functie de tipul de lucrator.
Astfel, la solicitarea unui aviz, angajatorul desfasoara efectiv activitatea pentru care solicita incadrarea in munca a strainului, are achitate obligatiile la bugetul de stat pe ultimul trimestru, nu a fost condamnat definitiv pentru o infractiune prevazuta de Codul muncii sau pentru o infractiune contra persoanei savarsita cu intentie, nu a fost sanctionat, in ultimii 3 ani, pentru angajarea de straini sau apatrizi fara autorizatie de munca sau permis de sedere in scop de munca, primirea la munca a pana la cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca sau pentru netransmiterea registrului cu elementele contractului individual de munca cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariat si contingentul anual pe tipuri de lucratori nou admisi pe piata fortei de munca nu a fost epuizat.
Avizul de angajare nu este necesar in cazul angajarii strainilor titulari ai dreptului de sedere pe termen lung, ai dreptului de sedere temporara pentru reintregirea familiei in calitate de membru de familie al unui cetatean roman, ai dreptului de sedere temporara pentru studii numai cu contract individual de munca cu timp partial de maxim patru ore pe zi.
De asemenea, nu este necesara obtinerea avizului de angajare pentru incadrarea in munca a strainilor al caror acces liber pe piata muncii din Romania este stabilit prin tratate incheiate de Romania cu alte state, care urmeaza sa desfasoare activitati didactice sau stiintifice cu caracter temporar in institutii de profil si care desfasoara activitati artistice in institutii de cultura din Romania, cei care urmeaza sa desfasoare activitati temporare solicitate de ministere sau de alte autoritati administrative, cei numiti la conducerea unei filiale, reprezentante sau sucursale de pe teritoriul Romaniei a unei companii care are sediul in strainatate, pentru cei care au obtinut o forma de protectie pe teritoriul Romaniei, solicitantii de azil dupa un an de la depunerea cererii si strainii cu statut de tolerat.
La eliberarea avizului de angajare/ detasare, angajatorul va plati echivalentul a 200 de euro. Pentru eliberarea avizului de angajare pentru lucratori sezonieri, incadrarea in munca a unui strain titular al dreptului de sedere temporara pentru studii, dupa absolvirea acestora, sau titular al dreptului de sedere temporara pentru reintregirea familiei, ca si pentru eliberarea unui nou aviz de angajare in cazul unui strain care a mai fost angajat cu aviz in Romania, contravaloarea acestuia este de 50 de euro.
Neindeplinirea obligatiilor legale privind angajarea sau detasarea strainilor se sanctioneaza cu amenzi contraventionale cu sume cuprinse intre 700 si 3.000 de lei.
Totodata, in functie de gravitatea contraventiilor savarsite, angajatorii pot fi sanctionati si prin interzicerea unor drepturi, recuperarea totala sau partiala a prestatiilor, ajutoarelor sau subventiilor publice, inclusiv din fonduri UE, atribuite pe o perioada de pana la 12 luni inainte de constatarea faptei si inchiderea temporara sau definitiva a punctului sau punctelor in care s-a savarsit contraventia.
Autorizatiile de munca emise, pana la data de 28 noiembrie a.c., vor fi considerate a fi avize de angajare sau avize de detasare iar cele aflate in curs de rezolvare se vor solutiona in conformitate cu prevederile noii ordonante.
La intrarea in vigoare a noului act normativ, Ordonanta de urgenta nr. 56/2007 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei, cu completarile si modificarile ulterioare se abroga.
Ordonanta Guvernului Romaniei nr.25/2014 aduce modificari importante si OUG 194/2002 privind regimul strainilor din Romania. Astfel, studentii si elevii straini pot solicita prelungirea dreptului de sedere temporara in scop de studii, pe o perioada egala cu durata studiilor daca sunt inscrisi la o institutie de stat ori particulara la forma de invatamant zi si fac dovada mijloacelor de intretinere, in cuantum de cel putin salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, pentru o perioada de cel putin sase luni.
Schimbarile preconizate sunt de natura a crea un cadru legislativ mai clar in gestionarea eficienta a fenomenului migratiei si de a oferi un regim juridic mai favorabil pentru anumite categorii de cetateni straini.
Biroul pentru Imigrari al Judetului Vaslui