Un aport mai mare de alimente ultraprocesate este asociat cu un risc mai mare de boală inflamatorie intestinală, constată un studiu publicat de BMJ.
Alimentele ultra procesate includ produse de patiserie și gustări ambalate, băuturi gazoase, cereale zaharate, semipreparate care conțin aditivi alimentari și produse reconstituite din carne și pește – conținând adesea niveluri ridicate de zahăr, grăsimi și sare adăugate, dar lipsite de vitamine și fibre.
Boala inflamatorie intestinală este mai frecventă în țările industrializate și se crede că factorii dietetici ar putea juca un rol, dar datele care corelează aportul de alimente ultraprocesate cu această afecțiune sunt limitate.
Pentru a afla mai multe despre această potențială conexiune, o echipă internațională de cercetători s-a bazat pe informații dietetice detaliate obținute de la 116.087 adulți cu vârste cuprinse între 35 și 70 de ani, provenind din 21 de țări cu venituri mici, medii și mari, care participau la studiul Epidemiologie rurală și urbană prospectivă (PURE). Studiul PURE examinează impactul influențelor societății asupra bolilor cronice în diferite țări din întreaga lumem scrie doc.ro.
Riscul de boală inflamatorie intestinală, mai mare la persoanele care consumă multe alimente ultra procesate
Participanții au fost înscriși în studiul¹ de față între 2003 și 2016 și au fost evaluați cel puțin o dată la trei ani. Pe o perioadă medie de urmărire de 9,7 ani, au fost înregistrate noi diagnostice de boală inflamatorie intestinală, inclusiv boala Crohn sau colita ulcerativă: 467 de participanți au dezvoltat boală inflamatorie intestinală (90 boala Crohn și 377 colită ulcerativă).