Boala Lyme: ce simptome şi ce complicaţii poate avea

0
60

Depistată la timp, infecţia bacteriană care poartă numele de boala Lyme ori borelioză, transmisă de căpuşele infectate, poate fi tratată cu succes.

Erupţia specifică muşcăturii de căpuşă poate avea diametrul de până la 30 cm. Foto: Shutterstock

Există 4 specii de bacterii pot provoca boala Lyme în lume. Pe continentul european, principalele vinovate pentru declanşarea acestei afecţiuni sunt Borrelia afzelii și Borrelia garinii, iar căpuşele sunt principalele purtătoare. Borelioza este transmisă prin mușcătura unei căpușe infectate şi poate fi tratată prin administrare de antibiotice pe o perioadă de câteva săptămâni. Riscul de infectare este minim în cazul în care căpuşa este îndepărtată imediat şi stă atașată mai puțin de 24 de ore. Dacă nu este tratată la timp, afecţiunea poate provoca infecţii la nivelul inimii, sistemului nervos, articulaţiilor. Descoperă mai multe detalii despre cum se manifestă boala şi cum te poţi proteja!

Simptomele pot apărea în 30 de zile

Semnele date de declanşarea bolii Lyme sunt variate. Se ivesc în etape. După muşcătura unei căpuşe sau ca urmare a îndepărtării acesteia, poate să apară în acel loc o umflătură mică, roșie, ca aceea a mușcăturii de țânțar. Aceasta dispăre de obicei în câteva zile. Dacă între 3 şi 30 de zile după muşcătură apare o eczemă este semn al bolii Lyme. Se observă o zonă roșie, în expansiune, care uneori se deschide la culoare în centru, formând un model de ochi de taur. Erupția se extinde mai multe zile la rând și ajunge adesea la 30 de centimetri în diametru. Nu sunt mâncărimi sau durere, doar se simte locul cald. Printre alte semne sunt: febra, frisoanele, oboseala, durerile corporale, cefaleea, rigiditatea gâtului și umflarea ganglionilor limfatici.

Continuarea pe clicksanatate.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.