BOMBA CU CEAS DIN SCOLILE VASLUIENE : 145 functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu

0
53

Mai sunt doar cateva zile pana cand clopotelul va suna in curtea institutiilor scolare. Multe dintre scolile din judetul Vaslui functioneaza fara autorizatia de securitate oferita de catre cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.Conform informatiilor oferite de catre acestia la aceasta ora vorbim despre 901 cladiri, institutii de invatamant,  607 nu fac obiectul avizarii autorizãrii ( nu necesita acest document deoarece din momentul punerii in functiune,  anii 1970-1980, nu au suferit modificari constructive,  ci doar reparatii curente). 145 functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu. Concret, patru gradinite, sapte scoli si trei licee au acest act emis de pompieri.                

O CHICHITA LEGISLATIVA VINOVATA DE LIPSA AVIZULUI.                              

Doar scolile construite dupa 1998 sau cele la care se fac lucrari de reabilitare au nevoie de autorizatie.Este o „greseala” legislativa care pemite ca institutiile de invatamant mai vechi sa functioneze si fara acest aviz.

Constructiile de invatamant au fost introduse in mod explicit in legislatia nationala in categoriile de constructii, instalatii tehnologice si alte amenajari care se supun avizarii si/ sau autorizarii privind prevenirea si stingerea incendiilor, odata cu intrarea in vigoare a HG 571/1998 pentru aprobarea categoriilor de constructii, instalatii tehnologice si alte amenajari care se supun avizarii si/ sau autorizarii, in prezent abrogata.

Anterior adoptarii acestor acte normative, obligatia obtinerii autorizatiei era reglementata doar pentru constructiile noi sau pentru cele existente la care s-au efectuat lucrari de dezvoltare, in cazul constructiilor de invatamant obtinerea autorizatiei fiind obligatorie de exemplu doar in cazul in care aceste constructii inglobau o sala aglomerata.

Legislatia a fost actualizata prin HG 1379/2006 si anul acesta, prin 571/2016, act normativ care a abrogat hotararea de acum 10 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.