Macesul (Rosa canina) este o specie din genul Rosa raspandita in Europa, nord-vestul Africii si in vestul Asiei. Inrudit cu trandafirul, creste, sub forma unei tufe de mari dimensiuni, in poienile padurilor de la campie si dealuri, la liziera acestora sau pe campuri si pasuni, in apropierea palcurilor de copaci. Are nevoie de mult soare pentru a creste si a inflori, de aceea nu il vom intalni in spatiile umbrite. Este un arbust cu o inaltime care variaza intre 1 si 5 metri. Tulpina este acoperita de tepi mici, ascutiti, sub forma de carlig. Frunzele cresc in manunchi de cate cu 5-7 frunzulite. Florile sunt frumoase si parfumate, de culoare roz sau alb, cu 5 petale si un diametru de 4-6 cm.
Ceea ce numim noi fructe, macesele, sunt de fapt, pseudofructe, rezultate din dezvoltarea receptaculului floral. In interiorul acestora se afla achenele, adevaratele fructe, denumite impropriu seminte. Macesele au forma sferica sau elipsoidala, culoare portocalie in faza de parga si rosie sau rosie-portocalie la maturitatea deplina, pentru a capata apoi, atunci cand incep sa se inmoaie, o culoare rosu inchis.
Fructele contin: vitamina C (acid ascorbic si acid dehidroascorbic, avand un continut de 50 de ori mai bogat decat lamaile) acidul malic si acidul citric care contribuie la stabilizarea vitaminei C.; continutul de protovitamina A vitaminele B1, B2, B3, B5, K, P, PP, alfa si beta tocoferol (vitamina E), acid nicotinic (vitamina antipelagroasa). Macesele reprezinta si un puternic mineralizant, prin continutul de magneziu, calciu, fier, mangan, fosfor, potasiu, seleniu, sulf si zinc; contine tanini care ii confera utilitate in afectiunile sistemului digestiv. Petalele florilor contin ulei eteric. Semintele contin vitamina F si cantitati mari de tocoferol (vitamian E), acizi grasi esentiali-acid linolic, acid linoleic si acid arahidonic. Nu trebuie sa uitam insa ca macesele reprezinta o sursa importanta de antioxidanti.
Se recomanda consumul de macese in special la schimbarile de anotimpuri atunci cand temperaturile variaza brusc si organismul este mai sensibil. Macesele reprezinta o reala protectie in fata microbilor si a virusilor. Pentru a obtine pulbere se macina foarte fin cu rasnita electrica de cafea fructele uscate de maces. Dupa macinare, semintele, care sunt foarte dure, vor ramane intregi, in timp ce pulpa se va transforma intr-o pulbere fina. Pentru a le separa, se va face o cernere printr-o sita deasa (cum ar fi cea pentru faina alba), pulberea fina astfel obtinuta fiind depozitata in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum 15 zile (deoarece substantele active se oxideaza relativ rapid). Este un bun tonic si sedatic pentru copii si batrani
Se foloseste pentru: – prevenirea bolilor de inima (previn ateroscleroza, ajuta la adaptarea aparatului cardiovascular la conditiile de stres, previn puseele de hipertensiune) si reglarea colesterolului- toamna si primavara se face un tratament de o luna cu pulbere de macese, din care se consuma 4-6 lingurite pe zi, pe stomacul gol; – hipertensiune arteriala: Se recomanda ca macar de doua ori pe an sa se faca o cura cu pulbere de macese, din care se ia cate o lingura pe zi, vreme de 28 de zile; – infectii respiratorii: pulberea de macese administrata cate o lingurita, de patru ori pe zi previne infectii respiratorii cum ar fi bronsita virala si bacteriana, pneumonia, viroza pulmonara, sinuzita, rinita etc. deoarece macesele imbunatatesc activitatea sistemului imunitar si intaresc epiteliile respiratorii, ajutandu-le sa-si exercite rolul de bariera in fata microorganismelor infectioase; – Scorbut, avitaminoza – se fac tratamente de cate 60 de zile, timp in care se administreaza cate 6 lingurite de pulbere de macese pe zi. Macesele au capacitatea de a stimuli organismul sa asimileze si vitamine din alte surse; – Circulatie periferica deficitara – la venirea sezonului rece se face o cura de 60 de zile cu pulbere, din care se iau cate l lingurite de 3 ori pe zi; – Gripa, guturai – Se administreaza cate 6 lingurite pe zi (Mai multe studii arata ca pacientii care iau pulbere de macese inca de la declansarea acestor afectiuni au un timp de vindecare mai scurt, organismul rezista mai bine la accesele de febra, efectele secundare ale bolii (dureri de cap, musculare, vertij) sunt mult diminuate.)
Hemoragie menstruala – se consuma cate 6 linguri de pulbere de macese pe zi. Acest tratament previne crampele menstruale, are un rol de regularizare a activitatii hormonale, dar si de compensare a pierderilor de sange.
viermi intestinali: se ameste pulbere de macese si miere de albine in proportie de 2/1 si de administreaza cate 2 lingurite pe zi