Bradul este si medicament nu doar pom de Craciun

0
67

Bradul are o mutime de beneficii pentru sanatate. Partile folosite de la brad sunt: mugurii (recoltati in lunile mai-iunie), scoarta (aprilie-mai, octombrie-noiembrie), acele (noiembrie-martie), rasina (tot timpul anului) si cetinile – ultimii 20-30 cm din crengile tinere (mai-iunie). Fitoterapia foloseste beneficiile bradului pentru a trata sau diminua o multime de boli.

Rasina – dezinfectant si cicatrizant. Se recolteaza tot timpul anului, de pe trunchiul de brad, acolo unde acesta a fost crestat. Se poate tine in cutii de tabla pana la 3-4 ani. Tinctura: Amesteca un pahar de alcool alimentar de 80-90 de grade cu 3-4 linguri de rasina. Pune compozitia intr-un borcan, inchide ermetic si lasa-l trei zile, agitand zilnic ca sa se dizolve bine. Filtreaza si pune in sticlute care se inchid ermetic.

Foarte folositor in: cistite, nefrite (o lingurita de trei ori pe zi, dizolvata in apa); colita de fermentatie (o lingurita de trei ori pe zi, inainte de mese); tuse (o lingurita de 3-4 ori pe zi, combinata cu tot atata miere); tabagism (o jumatate de lingurita impreuna cu o lingurita de miere de salcam, o data la patru ore); amigdalita (gargara cu doua lingurite dizolvate in apa); negi, eczeme, arsuri, rani (aplicatii externe). Contraindicatie: Unele persoane sunt alergice la tinctura de rasina. De aceea, e bine sa se faca un test inainte, cu cateva picaturi (intern sau extern).

Mugurii si acele trateaza tusea: Acele se pot recolta de pe crengute, cu ajutorul unui cutit, iar mugurii tineri si moi, se recolteaza din capatul crengutelor, in perioada mai-iunie. Sirop: Zdrobeste 500 g de ace de brad cu sucitorul de lemn si pune-le intr-un borcan mai maricel. Toarna deasupra 500 ml de miere, pune capacul si lasa borcanul intr-un loc insorit sau cald cam o luna. Strecoara siropul si trece-l in sticle inchise la culoare. Pastreaza-l in frigider. Siropul de brad este leac pentru: tuse persistenta, imunitate scazuta (o jumatate de lingurita de sase ori pe zi, timp de sapte zile); pofta de mancare excesiva (o lingura de sirop cu cinci minute inainte de mese); oboseala intelectuala (1-2 lingurite in timpul efortului).

Unguent: Ai nevoie de sapte linguri de untura, o lingura de rasina de brad, o lingurita de miere zaharisita si o lingurita de ceara de albine. Topeste untura la foc mic, pune rasina si ceara, amesteca si ia de pe foc numai dupa ce se dizolva bine. Adauga mierea si lasa sa se raceasca. Cat e cald, toarna unguentul in borcan, inchide-l si pune-l in frigider (poti sa-l pastrezi trei luni). Leac pentru: arsuri, rani, negi (aplicari externe zilnice); hemoroizi (aplicatii locale, dupa baile cu decoct de galbenele).

Ulei: Intr-o oala cu apa clocotita tinuta pe foc mic, pune un vas cu ulei de masline (o jumatate de pahar). Cand uleiul e fierbinte, adauga o lingura de rasina si amesteca sa se dizolve complet. Filtreaza, lasa sa se raceasca si toarna intr-o sticla. De folos in: raceala, febra (masaj corporal); faringita, traheita, bronsita (inhalatii cu o cana de apa clocotita si cateva picaturi de ulei de rasina); reumatism (masaj local); afectiuni ale aparatului urinar (cure de trei saptamani, cate doua picaturi pe un cub de zahar, de 2-3 ori pe zi). 

 In lunile decembrie si ianuarie, acele de brad au cea mai mare cantitate de uleiuri volatile. Uleiul volatil extras din acele de brad, din varfurile crengilor ori din conuri usureaza respiratia, are proprietati calmante si tonifiante. Semintele de brad – pot fi utilizate fie sub forma de ceai, fie drept cataplasme, un leac folosit din mosi-stramosi pentru leucemie. Din ceai, se bea cate o cana la 3-5 ore. Cataplasma se schimba la un interval de trei ore si se tine toata noaptea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.