Eduard Hellvig, directorul Serviciului Roman de Informatii, a dat ordin retragere a celor a celor 23 de ofiteri SRI care activau in cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala, din ANAF din anul 2014.
Informatia a fost prezentata de mediafax.ro, care a prezentat si dialogul pe care l-a avut cu SRI.
MEDIAFAX: Exista o decizie CSAT care prevede o colaborare intre SRI si ANAF?
SRI: Colaborarea SRI cu celelalte institutii si autoritati publice, inclusiv cu Ministerul Finantelor Publice se realizeaza in baza art.14 din Legea nr.14/1992 privind organizarea si functionarea SRI, cu modificarile si completarile ulterioare. Decizia in acest caz a apartinut tuturor decizionalilor din institutiile statului roman, reprezentate in CSAT, inclusiv presedintele si premierul Romaniei, Serviciul Roman de Informatii punand in aplicare, ulterior, hotararea CSAT.
MEDIAFAX: Pe baza carei legi sau decizii a CSAT, ofiterii SRI au fost incadrati/detasati in cadrul ANAF?
SRI: Specialisti militari din cadrul Serviciului Roman de Informatii au fost detasati la ANAF, la solicitarea acestei institutii, in conformitate cu prevederile Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, in baza unei hotarari CSAT clasificate. Specialistii detasati au contribuit la cresterea gradului de expertiza analitica, la consolidarea unor mecanisme si proceduri de lucru unitare si, de asemenea, la asigurarea unor standarde superioare de integritate.
MEDIAFAX: In cazul controalelor, exista si un ofiter SRI care participa? Care este necesitatea?
SRI: Atributiile ofiterilor detasati au fost exclusiv cele aferente fiselor de post ale functiilor ocupate in cadrul ANAF. Pe perioada detasarii, ofiterii SRI au raspuns exclusiv obligatiilor de serviciu atribuite de sefii ierarhici din cadrul ANAF.
MEDIAFAX: Cati angajati SRI sunt in cadrul ANAF?
MEDIAFAX: Cati angajati SRI sunt in cadrul ANAF?
SRI: Numarul ofiterilor SRI detasati la ANAF nu a fost niciodata de ordinul sutelor si a fost tot timpul mai mic decat cel aprobat prin hotararea CSAT. Initial, au fost detasate 28 de cadre, in prezent, aflandu-se in derulare procesul de retragere etapizata a acestora.
MEDIAFAX: Ce reglementeaza, exact, protocolul de colaborare?
SRI: Nu exista un protocol de colaborare incheiat de SRI cu ANAF in problematica detasarii unor specialisti la aceasta institutie.
MEDIAFAX: SRI a solicitat retragerea acestora pana in prezent?
SRI: Directorul SRI, dl. Eduard Hellvig, in baza unei analize, a initiat demersurile legale pentru incetarea detasarii ofiterilor in cadrul ANAF. Institutia noastra apreciaza evolutiile pozitive inregistrate de ANAF si sustine necesitatea continuarii eforturilor pentru consolidarea capacitatii administrative, inclusiv prin asigurarea unui nivel ridicat de integritate.