Bruxellesul aloca 10 milioane de euro pentru Bosnia pentru a o ajuta sa construiasca centre suplimentare de primire a migrantilor

0
71

Bruxellesul îşi va spori asistenţa pentru Bosnia, cu un nou pachet de 10 milioane de euro, pentru a o ajuta să construiască centre suplimentare de primire a migranţilor, a anunţat luni delegaţia Uniunii Europene la Sarajevo, citată de France Presse potrivit Agerpres

Această ţară, evitată în timpul marelui val migratoriu din 2015/2016, a fost traversată de la începutul anului 2018 de mii de migranţi din Africa şi Asia care încearcă să ajungă în Europa de Vest. 

Aproape 36.000 de migranţi au intrat ilegal în Bosnia în această perioadă, dar aproximativ 7.400 sunt în prezent pe teritoriul său, potrivit unui comunicat al delegaţiei. 

În prezent, aproximativ 4.100 de persoane sunt cazate în centrele de primire, în principal în regiunea Bihac (nord-vest), în apropierea graniţei cu Croaţia, care este membru al Uniunii Europene. 

Aceasta înseamnă că aproximativ 3.300 de migranţi blocaţi în această ţară nu au unde locui. 

Noile "fonduri ale UE vor fi utilizate în esenţă pentru a construi centre de primire suplimentare şi pentru a oferi servicii de bază şi protecţie, inclusiv hrană, cazare, acces la apă şi igienă", se arată în comunicat. 

Cu acest nou ajutor, asistenţa pe care Comisia Europeană a acordat-o Bosniei de la începutul anului 2018 pentru gestionarea acestei situaţii se ridică la 34 milioane de euro, se precizează în comunicat. 

Înfiinţarea de noi centre de primire pentru migranţi este totuşi un subiect politic de discordie în Bosnia. 

Cele mai importante centre sunt în Bihac şi la Velika Kladusa, în aceeaşi regiune. 

Autorităţile din Republica Srpska refuză construcţia centrelor de primire pe teritoriul acestei entităţi sârbe din Bosnia, adică jumătate din teritoriul ţării. 

Autorităţile municipale şi regionale din Bihac au înfiinţat în iunie, cu ajutorul Crucii Roşii, o tabără la Vucjak, o zonă nelocuită aflată la aproximativ zece kilometri de oraş. Dar Uniunea Europeană a refuzat să finanţeze funcţionarea acestui centru de primire din lipsa condiţiilor umanitare cerute. 

"Ne confruntăm din nou cu creşterea sosirilor de migranţi şi refugiaţi, ceea ce îngreunează asigurarea condiţiilor normale de şedere în această tabără temporară", a declarat luni un responsabil al Crucii Roşii locale, Selam Midzic, citată de agenţia Fena. 

În prezent, aproape 800 de persoane sunt cazate în tabăra de la Vucjak, faţă de aproximativ 400 în iulie, iar aprovizionarea acestei tabere devine din ce în ce mai dificilă, potrivit aceleiaşi surse.