Cafeina reduce riscul de deces pentru femeile care au diabet

0
58

Cercetarile recente arata ca o singura ceasca de cafea pe zi reduce risul de deces cu 50% perntru femeile care au diabet. Noul studiu a fost realizat de dr. João Sérgio Neves si dr. Davide Carvalho, de la Universitatea Porto, din Portugalia si a vizat examinarea legaturii dintre consumul de cafeina si rata mortalitatii pentru femeile care sufera de diabet.

Rezultatele obtinute au vizat 1.600 de femei cu diabet, care au fost monitorizate intre 1999 si 2016. Evaluarea stilului de viata al participantelor a fost realizata prin desfasurarea zilnica a interviurilor care cuprindeau relatarea obiceiurilor alimentare din ultimele 24 de ore. S-a evaluat in mod special consumul de cafeina al femeilor, iar participantele au detaliat si sursele de cafeina preferate, cum ar fi ceaiul, cafeaua sau sucurile tip cola.
S-a facut o ajustare a rezultatelor in functie de indicele masei corporale, venit, educatie, consumul de alcool, fumat, hipertensiunea arteriala si numarul de ani care trecusera de la primirea diagnosticului de diabet. 
 
De-a lungul perioadei mentionate 618 persoane au decedat, dar nu s-a putut identifica o legatura directa intre cafeina si decesele provocate de bolile cardiace sau cancer. Cu toate acestea, femeile care au consumat cel putin 100mg de cafeina in fiecare zi, echivalentul unei cesti de cafea, au avut un risc de deces cu 51% mai redus. Rezultatele pozitive obtinute depind foarte mult de marimea dozei de cafeina. Astfel, pentru femeile care consumau intre 100 si 200mg de cafeina riscul era cu 57% mai redus, iar daca se depaseau 200mg riscul de deces scadea cu pana la 66%.
 
Obtinerea dozei zilnice de cafeina prin intermediul ceaiului are, de asemenea, avantaje. „Femeile care au consumat cafeina cu ajutorul ceaiului au avut un risc mult mai scazut de cancer. Astfel, mortalitatea in cazul unui consum ridicat de ceai si al unui diagnostic de cancer a fost cu 80% mai redusa fata de femeile care nu beau deloc ceai. Studiul nostru a aratat ca o doza suficienta de cafeina are un efect de protectie asupra intregului organism, prevenind decesul prematur”, au declarat autorii studiului. „Efectul de reducere a ratei mortalitatii depinde de sursa de cafeina. Cafeaua are un efect preventiv pentru decesul din orice cauza, inclusiv bolile cardiace, in timp ce obtinerea cafeinei din ceai protejeaza femeile in mod special impotriva cancerului”, a spus dr. Neves.
 
Consumul de cafeina a fost analizat in intervalul mentionat, dar nu s-a investigat care ar putea fi efectul conservantilor sau al altor aditivi prezenti in cafea sau alte bauturi care contin cafeina. Studiile anterioare au demonstrat ca un consum frecvent de ceai si cafea creste sensibilitatea la insulina si mentine glicemia stabila dupa luarea meselor, in cazul pacientilor care au diabet. „Beneficiile observate pot fi legate direct de cafeina, dar si de alte componente continute de bauturile care o includ. Mineralele, vitaminele si antioxidantii din aceste bauturi pot contribui la reducerea ratei de mortalitate a femeilor. Vor fi necesare studii suplimentare pentru izolarea tuturor componentelor din aceste bauturi si identificarea clara a celor utile pentru protectia organismului”, a spus dr. Neves, potrivit eva.ro. R.Y.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.