In contextul in care DNA cere Parlamentului avizarea urmaririi penale impotriva presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, la 10 ani de cand era prim-ministru, pentru ca ar fi semnat doua acte aditionale privind Microsoft, acesta a facut cateva precizari printr-o postare pe pagina personala de Facebook.
"Zilele acestea traim parca scenariul unei operatiuni ce s-ar putea intitula ”Salvati-l pe Lazar”. Un taran in civil gaseste o servieta prin camp si le-o preda jurnalistilor cu ochi albastri. La cateva zile distanta se reincalzeste o ciorba de mai bine 10 ani si este aruncata presei stirea ca as urma sa fiu anchetat in cazul Microsoft. Scenariul operatiuni este atat de ridicol ca ar parea neserios si in filmele din seria ”B.D. la munte si mare”. Efectele in spatiul public sunt insa cat se poate de serioase, asa ca vreau sa fac cateva precizari importante.
In primul rand, nu s-a primit la Senat vreo solicitare din partea procurorilor, asa cum se speculeaza in presa.
In al doilea rand, presupunand ca va veni, aceasta va urma traseul procedural pe care il urmeaza oricare astfel de cerere.
In al treilea rand, in timpul guvernarii pe care am condus-o nu s-a facut nicio plata catre Microsoft, in cazul licentelor la care face referire dosarul. Contractul a fost semnat in guvernarea Nastase, plati s-au facut in guvernarile care au urmat perioadei 2005-2008, dar nu in guvernarea Tariceanu. Hotararile de guvern, la care vad ca face referire o parte din presa, prevedeau inceperea procesului de inventariere a licentelor. Am promovat aceste HG in contextul in care Microsoft ameninta ca va da Romania in judecata, caz in care riscam ca statul roman sa piarda multi bani. In fata acestor evidente, sa vorbesti despre acuzatii de mita, este lipsit de sens.
Stiu ca sunt unii ”la butoane” care se gandesc ca isi pot pastra functiile sau oameni politici care mai cred ca asa se castiga alegeri si se pun guverne. Istoria recenta ne arata efectele unor astfel de actiuni anti-democratice, anti-constitutionale si chiar nelegale. In plan electoral, cei care se credeau viitori beneficiari, au pierdut la vot. Iar cand Romania a fost condusa de un guvern pus printr-o lovitura de stat mascata, toata tara a avut de pierdut. De aici si denumirea de guvern zero care va ramane in cartile de istorie. Nu in ultimul rand, aceste actiuni au contribuit la crearea unei societati divizate, macinata de conflicte si ramasa fara certitudinea unui drum inainte, spre mai bine.
In Romania care se pregateste sa isi asume presedintia Consiliului U.E., aceste tactici nu mai pot functiona, nici macar cat au putut sa functioneze pana acum. Adevarul despre protocoale si abuzuri a fost scos la iveala, iar drumul legislativ al modificarilor pentru reformarea justitiei si ruperea legaturii bolnave cu serviciile este ireversibil. Romania nu se mai poate intoarce la vremurile in care presedintele Basescu intervenea pentru numirea anumitor procurori si ii asmutea catre adversarii politici" a scris Calin Popescu Tariceanu pe pagina personala de Facebook.