Camera de Comert si Industrie a Romaniei saluta adoptarea Strategiei comerciale a Uniunii Europene

0
66

 

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) salută adoptarea noii Strategii comerciale a Uniunii Europene (UE) prin intermediul căreia se va urmări îmbunățirea rezilienței spațiului comunitar și diversificarea lanțurilor de aprovizionare cu materii prime, în mod special, cu materii rare necesare pentru tranziția verde și digitală.

Provocările generate de pandemia de Covid-19 și, pe de altă parte, prioritățile UE privind tranziția către o economie verde și digitală au determinat Comisia Europeană să revizuiască strategia de politică comercială și de investiții a UE în conformitate cu noile schimbări globale, dar și pentru a contribui la o redresare economică rapidă post-Covid-19 care să stimuleze competitivitatea firmelor europene în plan global, prin asigurarea unui cadru loial de concurență.

În plus, criza generată de pandemie a determinat Uniunea Europeană să își recalibreze inclusiv poziția cu privire la colaborarea cu partenerii din întreaga lume, prin adoptarea unui nou model de abordare a economiei globale, cunoscut sub numele de „autonomie strategică deschisă”.

„Deși restricțiile impuse de guvernele naționale din întreaga lume, în contextul pandemiei, au afectat schimburile comerciale între UE și partenerii săi comerciali, marea rețea a acordurilor comerciale a UE poate contribui la contracararea și atenuarea acestor efecte negative și poate susține reziliența și diversificarea lanțurilor de aprovizionare. Până în 2024, 85% din creșterea economică va fi generată în afara UE, iar aceste cifre indică importanța extinderii companiilor românești în afara spațiului european, întărite de faptul că internaționalizarea contribuie la sporirea performanței, competitivității și a creșterii durabile a acestora”, susține președintele CCIR, Mihai Daraban.

Context

În vederea încurajării și sprijinirii companiilor pentru a beneficia de pe urma acordurilor încheiate de UE cu state terțe, Comisia Europeană Europeană a lansat în octombrie 2020 o nouă platformă denumită „Access2Markets” ce oferă informații practice companiilor cu privire la importul și exportul de bunuri în peste 120 de țări.

În prezent, UE deține cea mai mare rețea comercială din lume, fiind în vigoare 46 de acorduri comerciale cu 78 de parteneri, comerțul cu acești parteneri însumând 1.398 miliarde de euro, respectiv 34% din comerțul exterior al UE.

Documentul de informare al CCIR privind „Rolul politicii comerciale și de investiții a Uniunii Europene în redresarea economică post-pandemie” poate fi consultat prin accesarea acestui link.