Riscul de recurenta planeaza asupra femeilor care au invins cancerul mamar, uneori pana la 20 de ani de la primirea primului diagnostic. Oamenii de stiinta incearca sa afle persoanele cele mai expuse acestui risc pentru ca ele sa beneficieze de cel mai bun tratament, potrivit AFP.
Printre factorii cunoscuti care influenteaza riscul de recurenta se numara varsta pacientei, dimensiunea si natura tumorii sau prezenta celulelor canceroase in ganglionii limfatici, scrie agerpres.ro. Rata de recidiva si motivele acesteia raman insa "putin intelese", potrivit cercetarii publicate in revista Nature. Pentru a intelege mai bine fenomenul, cercetatorii au analizat date prelevate de la 3.000 de paciente din Marea Britanie si Canada diagnosticate cu cancer mamar intre anii 1977 si 2005. Toate aceste date au fost utilizate pentru dezvoltarea unui model informatic cu ajutorul caruia au fost identificate patru subgrupuri cu "un risc deosebit de ridicat de recurenta tarzie" a cancerului, dupa cum a explicat autoarea principala a studiului, Christina Curtis, de la Universitatea Stanford din Statele Unite.
Potrivit studiului, aproximativ un sfert dintre femeile afectate de cea mai comuna forma de cancer de san au prezentat un risc de recurenta a bolii situat intre 42% si 55% in urmatorii 20 de ani. "Pana in prezent nu stiam prea bine sa identificam aceste subgrupuri de femei care ar putea beneficia de – analize pentru – depistare sau de tratament", a declarat Christina Curtis. Studiul deschide noi cai pentru tratamente suplimentare in vederea tratarii cancerului de san prin identificarea modificarilor genetice in cazul fiecaruia dintre cele patru subgrupuri de risc. Aceste modificari sunt asociate procesului de formare a tumorii. „Unele dintre aceste modificari ar putea fi vizate de terapii, ceea ce deschide calea catre posibile tratamente noi, desi este inca nevoie de teste in cadrul studiilor clinice“, a precizat sursa mai sus citata. Totodata, studiul a identificat pacientele cu un risc de recurenta putin probabil in urmatorii cinci ani. D.S.