Cancerul pulmonar este asociat cel mai frecvent cu fumatul. Puteti insa sa dezvoltati aceasta boala mortala, chiar daca nu ati luat nicio tigara. Descopera in acest articol cateva cauze ale cancerului la plamani mai putin popularizate.
Cancerul pulmonar reprezinta principala cauza de mortalitate in randul barbatilor diagnosticati cu cancer si a patra in randul femeilor, dupa cel de san, cervical si colorectal. Statisticile arata ca in Romania, peste 11.000 de romani primesc acest verdict. Si aproape aceeasi este cifra deceselor – anul trecut s-au inregistrat 10.277.
Chiar daca fumatul creste riscul bolii mai mult decat orice, 10-20% din cazurile de cancer pulmonar apar la persoane care nu au fumat niciodata. In unele cazuri, existenta unor substante din mediu pot fi legate de acest tip ce cancer dezvoltat la nefumatori. „Adevarul este ca, pentru majoritatea persoanelor care nu au fumat niciodata, nu stim de ce apare boala”, spune dr. Heather Wakelee, profesor de medicina la Stanford University Medical Center.
Radonul, gazul inodor vinovat de cancerul pulmonar
Putini oameni de rand au auzit despre radon si poate si mai putini stiu de legatura dintre acest gaz si cancerul
pulmonar. In fiecare an, in SUA, acesta provoaca aproximativ 2.900 de decese prin cancer pulmonar in randul
persoanelor care nu au fumat niciodata. Aceasta sustine Agentia pentru Protectia Mediului. De asemenea, este
responsabil pentru aproximativ alte 18.000 de decese in randul persoanelor care fumeaza sau obisnuiau sa fumeze.
Aceste cazuri nu s-ar fi intamplat daca fumatorii nu ar fi fost expusi la acest gaz inodor eliberat din anumite tipuri de sol. Radonul este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului – acesta din urma rezultand din dezintegrarea uraniului. Stiind aceasta relatie cu uraniul, este usor sa intelegi ca in zona minelor de uraniu exista o concentratie mai mare de radon. Se stie ca multi mineri au murit prin cancer pulmonar. „Acest lucru face ca fumatul sa fie mult mai periculos (si invers)”, spune dr. Bill Field, profesor de sanatate in munca si de mediu la Universitatea din Iowa.
Radonul se poate infiltra in casa ta si se poate acumula. Pericolul pe care il poate reprezenta radonul depinde mult de concentratia de uraniu din solul pe care traiti. Un alt factor important este tipul de sol pe care este plasata locuinta dvs. Solurile mai permeabile permit patrunderea unei cantitati mai mari de radon, chiar daca nivelul de radiu din sol este scazut. Testarea, recomandata de numeroase grupuri medicale si de mediu, este singura modalitate de a cunoaste expunerea la radon. „Expunerea poate veni de la locul de munca, de la scoli si din alte cladiri unde petreci mult timp”, asa ca ar trebui sa te asiguri ca si acestea sunt testate, spune dr. Field.
Fumatul pasiv si aerul poluat
Atunci cand te afli in preajma oamenilor care fumeaza te expui la aceleasi substante cancerigene din tigari. Chiar daca doza este mai mica decat daca le-ai fi inhalat, noteaza dr. Wakelee. Potrivit medicilor, fumatul pasiv creste riscul de dezvoltare a cancerului pulmonar cu 20 pana la 30%. Poate fi dificil sa eviti fumatul pasiv daca locuiesti cu un fumator. „Pentru propria sanatate, incercati sa discutati cu acea persoana si asigurati-va ca fumeaza doar afara”, spune dr. Wakelee.
Studiile sugereaza ca poluarea aerului, in special particulele fine din gazele de esapament, de la centrale electrice, etc pot creste riscul de cancer pulmonar. Si nu numai. Aceste toxine au fost asociate si cu cancerul de san si alte tipuri de cancer. O mare parte din studii s-au realizat in China, dar si in SUA. Aerul poluat cauzeaza si alte probleme acute de sanatate, cum ar fi astmul, spune dr. Charles Powell, profesor de medicina si sef la Mt. Sinai. Dr. Powell recomanda sa fii atent la calitatea aerului din zona ta si sa stai in interior daca aceasta este scazuta.
Azbestul si BPOC alte cauze legate de cancerul pulmonar
Grupuri precum American Cancer Society listeaza azbestul ca unul dintre factorii care cresc riscul de cancer
pulmonar. Dar acest efect „necesita expunere pe termen lung la intensitate ridicata… si asta apare, de obicei, doar la persoanele cu expunere profesionala”, spune dr. Powell. Oamenii care lucreaza in constructii, demolari, reparatii de masini si militarii prezinta cel mai mare risc de expunere la azbest. Din fericire, majoritatea produselor care contin azbest au fost interzise sau restrictionate.
Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) reprezinta un grup de boli pulmonare care includ bronsita cronica si emfizem si care creste riscul de cancer pulmonar. Atat cancerul pulmonar, cat si BPOC au aceeasi factori de risc, precum fumatul si expunerea la radon sau azbest. Tutunul pare sa fie cel mai mare contribuitor la BPOC. Cu toate acestea, a avea un istoric de fumator nu pare sa explice pe deplin conexiunea dintre BPOC si cancerul pulmonar. Inflamatia asociata cu BPOC creste probabil si riscul de cancer pulmonar, spune dr. Powell.