Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) poate fi asociata cu hernia hiatala, obezitatea, sarcina, fumatul, excesul de alcool si consumul unor alimente precum cafea, suc de citrice, produse pe baza de rosii, ciocolata, menta sau alimente grase.
Dormitul cu capul mai sus, la 30 grade, pe o perna mai inalta, poate fi util in timpul noptii, prin diminuarea ratei de reflux acid.
Daca simptomele persista,se pot utiliza medicamente anti-acide.Aceasta clasa terapeutica are un timp de actiune relativ scurt si de aceea are un rol limitat in tratarea refluxului acid. Antagonistii receptorilor H2 de histamina (ranitidina, cimetidina sau famotidina) reduc productia de acid in stomac. Aceste medicamente functioneaza bine pentru simptomele moderate de reflux si sunt destul de sigure, cu efecte secundare acceptabile.
Inhibitorii de pompa de protoni (omeprazol, lansomeprazol, pantoprazol, esomeprazol, sau rabeprazol) sunt foarte eficienti in tratamentul simptomelor refluxului. Ele blocheaza procesul final al productiei de acid in stomac si se iau de obicei de 1-2 ori pe zi inainte de masa. Pentru simptome frecvente, aceste medicamente sunt cele mai eficiente.
Prokineticele, sau medicatia care stimuleaza activitatea musculara a stomacului si esofagului, pot fi folosite uneori pentru tratamentul refluxului.
Chirurgia trebuie considerata la pacientii cu BRGE documentat, care nu pot tolera medicamentele sau care au regurgitatie persistenta, in ciuda terapiei. Daca simptomele persista in ciuda medicatiei, o evaluare amanuntita trebuie facuta inainte de chirurgie. Chirurgia refluxului se numeste fundoplicatura. In aceasta procedura, daca o hernie hiatala este prezenta, este eliminata si o parte a stomacului este infasurata pe portiunea inferioara a esofagului pentru a intari bariera dintre esofag si stomac. Operatia se face de obicei laparoscopic, pentru a se evita incizia completa a stomacului. Din cauza complexitatii chirurgiei, este important sa gasiti un chirurg dedicat, pentru a va prezenta riscurile si beneficiile procedurii. A.R.