Pentru o trezire rapida si energie zilnica, trebuie sa dormim sau sa motaim 15-20 de minute, dupa ce ne bem cafeaua.
Aceasta regula se aplica in functie de modul in care functioneaza de fapt cofeina. Dupa ce este asimilata in intestin si ajunge in fluxul sanguin si apoi la creier, cofeina interactioneaza cu niste receptori care contin o molecula cu o forma similara, numita adenozina. Cand adenozina se acumuleaza la un nivel foarte ridicat, va duce la o senzatie de oboseala. Dar, daca acesti receptori vor fi blocati de cafeina, acest lucru nu se va mai intampla. In mod normal, cofeina nu poate umple toti acesti receptori de adenozina, ci doar o parte din ei. Dar, somnul va curata in mod natural adenozina din creier.
In cadrul mai multor experimente, voluntarii care au avut parte de o „motaiala cu cafea” au facut mai putine greseli la un simulator auto comparativ cu altii care au baut doar cafea sau doar au dormit. Efectul benefic a fost observat chiar si daca subiectii nu au putut dormi, dar au stat culcati in pat timp de 15 minute, pe jumatate adormiti.
Atentie insa, daca veti dormi mai mult de 15-20 de minute, veti intra in faza de somn profund, din care o sa va fie greu sa va reveniti. Astfel, o scurta „motaiala” de 20 de minute vor face ca somnul si cafeina sa-si atinga obiectivul.