Cand sunt Mosii de vara 2019. Ce este bine sa dai de pomana. Superstitii Mosii de vara

0
68

Daca te intrebi cand sunt Mosii de vara 2019, vei primi rapsunsul si toate informatiile utile in cele ce urmeaza.

In sambata Rusaliilor, se pomenesc Mosii de Vara, unul dintre cele mai importante momente dedicate cultului mortilor. In credinta populara se zice ca sufletele mortilor parasesc mormintele in Joia Mare si zboara slobode timp de 50 de zile, apoi se intorc in lumea subterana in sambata Rusaliilor. Pentru ca aceasta reintoarcere sa se desfasoare fara incidente, oamenii savarseau rituri de induplecare si de imbunare a spiritelor mortilor: impodobeau gospodariile si mormintele cu ramuri de tei si faceau pomeni fastuoase.

Cum anul acesta duminica Rusaliilor este in 16 iunie, Mosii de vara 2019 sunt sambata, 15 iunie.

Cu aceasta ocazie, in toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuti la cele vesnice. In Sambata dinaintea Duminicii Pogorarii Duhului Sfant (sambata Rusaliilor), Biserica face pomenirea generala a mortilor, rugandu-se pentru ei, prin rugaciunile si cantarile  inscrise in slujba zilei din Penticostar, pentru ca si ei sa se bucure de darurile Sfantului Duh, a Carui pogorare este praznuita in duminica urmatoare.

Ce se da de pomana de Mosii de vara 2019

Tot ceea ce se da de pomana de Mosii de Vara trebuie sa fie nou si proaspat. De Rusalii se obisnuieste sa se imparta in vase de lut (cani, strachini) pictate cu motive florale. De mancare se gateste orez cu lapte sau gris cu lapte, iar canile sunt umplute cu vin, apa sau lapte. In unele sate bucovinene „Mosii de vara” incep inca in dimineata sambetei de Rusalii, cand pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor.

Dar ritualul de pomenire are loc mai ales in cimitire, unde mormintele sunt curatate si impodobite din timp iar lumanarile ard intreaga perioada in care se desfasoara ceremonialului de pomenire. Impacarea sufletelor mortilor si intoarcerea lor fara incidente in morminte depind de bogatia ofrandelor (pomenilor) si de respectarea ritualului.

Daca in ziua Mosilor de Vara se scoate apa din fantana, oamenii lasa un ban langa aceasta pentru cei morti.

Mormintele trebuie curatate, ingrijite din timp si aprinse lumanari. In unele zone geografice mormintele se impodobesc cu ramuri de tei sau nuc.

Superstitii Mosii de vara

De Mosii de Vara nu trebuie sa dormi afara, nu trebuie sa mergi la rascruci sau la fantana pentru ca bantuie mortii.

Crestinii duc la biserica crengi de nuc si tei pentru a fi sfintite de preot. Apoi le pun acasa la icoana sau la streasina casei, sa alunge spiritele rele. In unele zone exista credinta ca teiul sfintit poate vindeca surzenia.

In ziua Mosilor de Vara femeile nu trebuie sa toarca pentru ca se vor intoarce colacii dati de pomana. Nu se arunca laturi pentru ca pot ajunge in gura mortilor care se vor razbuna. La fel nu este voie sa maturi in aceasta zi.

Daca vrei sa nu vina furtuni sau alte pierderi trebuie ca din primul fel de mancare gatit in aceasta zi sa dai de pomana celor saraci. Tot de Mosii de Vara trebuie sa dai de pomana ceapa si usturoi verde daca vrei sa ai gradina roditoare.

Daca vrei sa se opreasca ploaia trebuie sa arunci pe fereastra o ramura de tei sfintit.

Daca ploua in ziua Mosilor de Vara inseamna ca va fi un an manos.