Cand trece Romania la ora de vara, cum a luat nastere mecanismul si cum ne afecteaza organismul

0
114
Toata lumea abia a asteptat primavara, mai ales dupa ce am trecut printr-o iarna foarte grea si geroasa. Zilele au inceput deja sa fie ceva mai lungi, soarele rasare mai repede si apune mai tarziu. Drept urmare, in scurt timp vom trece la ora de vara.

Anual, in ultima duminica a lunii martie, Romania trece la ora de vara. Ora de vara in anul 2017 pica in noaptea de 25 spre 26 martie, cand ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Astfel, ziua de 26 martie 2017 va avea 23 de ore in loc de 24.

Cum a luat nastere mecanismul schimbarii orei

Conceptul numit ora de vara a fost prima data adus in discutie in anul 1895, in Noua Zeelenada. Cel care a venit cu aceasta idee a fost entomologul George Vernon Hudson. Sistemul are ca scop folosirea luminii Soarelui pe o perioada cat mai lunga din zi. In acest mod, activitatile se desfasoara cat mai mult posibil pe lumina naturala, iar acest lucru este benefic din cel putin doua puncte de vedere. Lumina naturala, spre deosebire de cea artificiala, este un stimulator al tonuslui fizic si psihic. In al doilea rand, prin trecerea la ora de vara se economiseste si energia electrica necesara iluminatului artificial.

In prezent mecanismul prin care se schimba ora, primavara si toamna, respectiv trecerea la ora de vara si la ora de iarna, este folosit in peste 100 de tari din lumea intreaga.

ORA DE VARA 2017 in Romania

Romania a aderat la ora de vara pentru prima data in anul 1932. Intre anii 1943-1979 practica trecerii la ora de vara a fost suspendata. In anul 1997 Romania a intrat in randul celorlalte tari europene care aderau la ora de vara in ultima duminica din luna martie, iar acest lucru este valabil si in prezent.

Cum ne afecteaza

Schimbarea orei, fie ea de vara sau de iarna, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului si sanatatii populatiei care are nevoie de o anumita perioada de acomodare.

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic si odata cu el pot surveni si dereglari hormonale, mai ales in ceea ce priveste melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Mai mult, studiile arata ca in perioada imediat urmatoare trecerii la ora de vara au loc mai multe accidente rutiere decat in mod normal. Asta tocmai pentru ca aceasta schimbare favorizeaza aparitia oboselii si a lipsei de atentie in cazul multor persoane.

De cat timp are nevoie organismul pentru a se adapta la ora de vara

Iar daca totusi te temi ca ai putea avea probleme cu adaptarea la noua ora, iata si cateva motive sa isi descretesti fruntea, dar si care sa te ajute sa iti intaresti psihicul.

Medicii spun ca oamenii au nevoie de aproximativ o saptamana pentru a se adapta la ora de vara, deoarece trebuie sa se trezeasca cu o ora mai devreme decat s-au obisnuit. Pentru cei care sufera de anumite probleme de sanatate, efectele schimbarii ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

Un studiu australian din 2008 a descoperit ca riscul barbatilor de a se sinucide la cateva saptamani dupa trecerea la ora de vara este mai mare decat in restul anului.