Vin ninsorile! Luna noiembrie pastreaza caracteristici ale sezonului de toamna in prima sa decada, dar treptat, spre sfarsitul lunii, vor aparea lapovita si uneori ninsoarea.
Vin ninsorile! Valorile termice vor marca o scadere considerabila fata de luna octombrie, in timp ce precipitatiile vor fi in usoara crestere, se arata in caracterizarea climatica a acestei luni, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).
„In noptile senine, frigul este adesea patrunzator, iar bruma si inghetul la sol sunt fenomene des intalnite. Masele de aer umed si cele reci continentale ce se deplaseaza dinspre Campia Rusa se intalnesc adesea deasupra tarii noastre astfel ca vremea se mentine inchisa si umeda zile de-a randul. In aceste conditii si valorile termice marcheaza o scadere considerabila
fata de luna octombrie”, precizeaza specialistii ANM, potrivit Agerpres.
Astfel, din datele inregistrate in perioada 1961-2018 la statiile meteorologice din reteaua Administratiei Nationale de Meteorologie se constata ca temperatura medie multianuala a lunii noiembrie nu depaseste 8 grade Celsius decat in zona litoralului.
In zonele joase din Dobrogea si Banat, dar si in lunca Dunarii, mediile de temperatura se situeaza intre 6 si 8 grade Celsius. In zonele de campie si de deal din Muntenia, Oltenia, Moldova, Banat, Crisana si Maramures sunt caracteristice valori medii intre 4 si 6 grade. In Transilvania, nordul Moldovei, in Subcarpatii Moldovei si de Curbura, temperatura medie variaza intre 2 si 4 grade Celsius. In zona montana joasa si in depresiunile intra-montane sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse intre minus 2 si plus 2 grade Clesius, iar in zona montana inalta (peste 1.500 de metri) aceste valori coboara sub minus 4 chiar minus 2 grade Celsius.
„Destul de rar, aerul cald venit dinspre bazinul Mediteranei patrunde pana la latitudinea tarii noastre, situatie in care se pot inregistra temperaturi mari, neobisnuite pentru aceasta luna, ce pot ajunge pana in jurul valorii de 30 de grade Celsius. Astfel de temperaturi extreme s-au inregistrat, de exemplu, in anii: 1926, 1990, 1994 sau 2004”, sustin meteorologii.
Astfel, temperatura maxima absoluta a lunii noiembrie in Romania este 30,5 grade Celsius si a fost inregistrata la Calarasi in data de 1 noiembrie 1926. La Bucuresti, maxima absoluta este de 29,4 grade Celsius, inregistrata la statia meteorologica Bucuresti-Filaret, tot in data de 1 noiembrie 1926.
Au existat si ani in care s-au inregistrat temperaturi minime, la fel de neobisnuite pentru luna noiembrie, majoritatea sub minus 15 grade Celsius, ca de exemplu: 1993, 1989, 1975 sau 1948. Temperatura minima absoluta din noiembrie in Romania este minus 30,8 grade Celsius, inregistrata la Vf. Omu, in data de 30 noiembrie 1957.
La Bucuresti, minima absoluta este de minus 19,4 grade Celsius, inregistrata in 26 noiembrie 1993, la Bucuresti-Baneasa.