Cand vom adera la SCHENGEN

0
79

Pentru prima data dupa zece ani, raportul  Mecanismului de Verificare si Cooperare, redactat anual de Comisia Europeana, mentioneaza reforme „ireversibile” in cazul Romaniei. Pentru ca monitorizarea sa fie ridicata, nu era necesar doar ca reformele sa fie durabile, ceea ce se spune de doi ani, ci si ireversibile, informeaza RFI.

Recomandarile din acest an, cuprinse in raportul care va fi publicat astazi la ora pranzului, merg in directia ridicarii monitorizarii. Ele vizeaza cele patru jaloane stabilite pentru Romania: combaterea coruptiei la nivel inalt si a micii coruptii, reforma justitiei si buna functionare a ANI.

Ordonanta de urgenta propusa de guvernul Grindeanu privind gratierea este mentionata in raport fara a se intra in aspectul politic; raportul, discutat acum de colegiul comisarilor europeni, s-ar mai putea schimba ceva in aceasta privinta.

Presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker ar dori ridicarea MCV-ului pana la plecarea sa de la Bruxelles, in octombrie 2019.

Logic, ar trebui deja ca MCV-ul sa fie ridicat pana in 2018 cand Bulgaria preia Presedintia UE. Romania preia aceeasi presedintie in ianuarie 2019.

MCV, introdus in 2007 in parte pentru a le intarzia Romaniei si Bulgariei accesul la Spatiul Schengen, este instrumentul prin care Olanda si Germania, in special, masoara capacitatea Bucurestiului si a Sofiei de a intra in spatiul liberei circulatii.

Olanda a cerut ca doua rapoarte MCV succesive sa fie pozitive inainte de a se vorbi despre o aderare la Schengen. Dupa calculul Romaniei, acesta este al patrulea raport bun.

O ridicare a mecanismului nu se va face  insa in 2017 intrucat atat Germania cat si Olanda au alegeri in acest an.

Este de asteptat deci ca un nou raport MCV sa fie anuntat astazi pentru ianuarie 2018.