Corpul nostru reactioneaza la vreme – in privinta aceasta nu exista nicio indoiala. Fie ca ploua sau e soare, caldura sau ger, organismul se adapteaza constant fluctuatiilor de temperatura si schimbarilor de presiune atmosferica. Unii oameni sunt insa mai sensibili la schimbarea vremii decat altii – nu dorm bine, ii doare capul sau se simt epuizati. La altii apar chiar simptome de boala sau se agraveaza cele ale unei afectiuni deja existente, cum sunt migrenele sau reumatismul.
O ipoteza este ca meteodependenta ar putea fi o consecinta a vietii moderne, care presupune ca petrecem putin timp afara si mult in birouri si case cu aer conditionat sau in masini. Astfel, organismul nostru s-ar fi obisnuit cu aceste conditii si nu se mai poate adapta corespunzator din punct de vedere fiziologic si suficient de rapid la fluctuatiile vremii. Solutia propusa de experti in biomedicina este sa petrecem cat mai mult timp in aer liber, chiar si in conditii meteorologice nefavorabile.
Cand se „strica” vremea, unele persoane simt o accentuare a durerilor articulare. Exista o legatura dovedita intre articulatii si clima (umiditate, frig, presiune atmosferica). Astfel, schimbarile de vreme sunt percepute de receptorii aflati la nivelul terminatiilor nervoase ale articulatiilor. Cei mai afectati sunt cei cu boli precum artroza. Persoanele care se confrunta cu astfel de dureri trebuie, in primul rand, sa trateze corect boala, iar apoi sa efectueze fizioterapie si gimnastica medicala adaptata.
Nici psihicul uman nu este scutit de influentele meteo: multi oameni spun ca vremea le afecteaza dispozitia si starea de spirit. Un studiu publicat de „Journal of Affective Disorders“, in 2016, a aratat ca subiectii care beneficiau de consiliere pentru sanatatea mintala au avut o suferinta psihica mai intensa cand afara a fost vreme urata, iar stresul lor s-a redus cand vremea a fost insorita.
Variatiile de temperatura, de presiune atmosferica, de umiditate, modificari ale incarcaturii electrice a aerului, toate ne influenteaza, mai mult sau mai putin, la nivel fizic, psihic, emotional. In cazul persoanelor meteodependente, situatia se complica putin; are loc o acutizare a unor afectiuni preexistente, aflate in stare latent. Cei cu reumatism degenerativ devin adevarate barometre ce prevestesc oscilatiile meteorologice – dureri articulare, inflamatie, limitarea miscarilor in articulatie, in cazul unor fronturi de aer rece si umed. sursa: clicksanatate.ro