Candidoza – tratament si prevenire

0
98

Infectia cu ciuperci parazite — numita uneori si candidoza sau candidomicoza — poate lua mai multe forme.

Aceste infectii se manifesta de obicei in acele zone ale corpului cu umiditate ridicata, in care ciupercile se dezvolta mai bine — pielea dintre degete, de sub unghii, organele genitale si mucoasa gurii. Stomatita candidozica reprezinta o infectie nedureroasa a cavitatii bucale si a gatului; se poate manifesta la orice varsta, dar ii afecteaza mai ales pe copii si pe batrani.

Moniliaza este o infectie dureroasa a vaginului, care afecteaza multe femei, fiind cel mai frecvent intalnita in timpul sarcinii sau al unui tratament cu antibiotice.

Balanita este o infectie mai rara, dar la fel de dureroasa, a penisului. Foarte predispusi la infectiile cu ciuperci sunt bolnavii de diabet, SIDA, sau cei ce iau medicamente munosupresive (care reduc capacitatea de raspuns la agresiuni externe a sistemului imunitar).

Simptome

La femei, senzatia de mancarime si iritatie vaginala, inrosirea si inflamarea vulvei, secretiile albe si consistente, durerile in timpul actului sexual sunt simptome ale unei infectii vaginale numite moniliaza.

La barbati, petele rosii si pustulele pe gland si pe preput, insotite uneori de senzatii de mancarime puternica si durere, sunt simptome ale balanitei.

Pete albe nedureroase in cavitatea bucala si in gat, care se desfac cand mancati sau va spalati pe dinti, acestea sunt simptome ale stomatitei candidozice, frecvent intalnita la batrani, copii.

Descuamarea pielii mainilor, in special intre degete, inflamatii ale pielii din jurul unghiilor, posibil dureroase, rosii si continand puroi.

Eruptie de culoare roz, insotita de senzatii de mancarime sau arsura, cu margini care se descuameaza sau care formeaza pustule si care apare in cutele pielii. Este o indicatie de intertrigo.

Cand trebuie consultat doctorul

Daca oricare dintre simptomele de mai sus se manifesta pentru prima data — este nevoie de examinarea unui specialist inainte de adoptarea unui tratament.

Daca infectia nu raspunde la tratament sau revine — ar putea fi vorba de o afectiune mai grava.

Candida albicans este un microorganism micotic (o ciuperca) care se dezvolta in cavitatea bucala, in tractul gastrointestinal si pe piele; de regula, corpul produce o flora bacteriana care restrange posibilitatile de dezvoltare ale acestor ciuperci. Cand rata de dezvoltare a lor este mai mare decat capacitatea corpului de a le combate, apare infectia. Aceasta se poate intampla in cazul in care sunteti slabit din cauza unei boli sau a stresului, dar si ca urmare a unui tratament cu antibiotice, care pot distruge + bacteriile ce controleaza inmultirea ciupercilor.

Aceste infectii sunt mai frecvente la persoanele care isi tin mult timp mainile in apa, la copiii care-si sug degetul si la persoanele care poarta haine ce nu lasa corpul sa respire. Diabeticii sunt in mod special predispusi la aceste infectii, deoarece au un nivel foarte ridicat de zaharuri in sange si in urina si o rezistenta mult diminuata la infectii — conditii ce incurajeaza dezvoltarea ciupercilor.

Tratamente

Tratamentul depinde de tipul specific de infectie pe care o aveti, dar, in toate cazurile, el se concentreaza pe contracararea inmultirii acestor microorganisme. Exista in farmacii anumite medicamente impotriva infectiilor micotice care pot fi procurate si fara reteta. Daca aceste tratamente nu dau rezultate, trebuie sa consultati un medic.

Remediile complementare sunt si ele eficiente. Unele se concentreaza pe intarirea sistemului imunitar, astfel incat corpul sa poata rezista infectiei, altele se concentreaza pe diminuarea simptomelor si pe prevenirea reaparitiei acestor infectii.

Hidroterapie. Baile de sezut alternante (cu apa calda si rece) pot contribui la accelerarea vindecarii si la diminuarea simptomelor. Pentru pregatirea baii, asezati un prosop pe fundul unui lighean pe care il umpleti cu apa astfel incat, atunci cand va asezati, apa sa treaca cu un centimetru peste ombilic. Umpleti un lighean cu apa rece si unul cu apa calda; stati in apa calda timp de 3 minute, apoi in cea rece timp de o jumatate de minut. Alternati de 3 ori, incheiati cu baia in apa rece si stergeti-va bine dupa ce ati terminat.

Prevenire

Daca este absolut necesar sa tineti mainile in apa mult timp, purtati manusi de cauciuc. Dupa ce ati terminat, spalati-va pe maini si masati-le cu o crema antimicotica (o puteti procura fara reteta din farmacii).

Purtati lenjerie de bumbac sau matase, care, spre deosebire de tesaturile sintetice, permite evaporarea excesului de umezeala a corpului. Spalati si uscati bine lenjeria; schimbati-o frecvent.