Cannabisul medicinal, un tratament legal, de negasit in farmacii

0
80

Un tratament revolutionar aduce alinare pacientilor cu boli grave din toata lumea. Este vorba de cannabisul medicinal, care s-a dovedit util in tratamentul multor afectiuni. La noi, legea este neclara iar pacientii care fac chimioterapie nu beneficiaza de sprijinul pe care il poate oferi uleiul din cannabis. Mii de români ar putea beneficia de acest tratament util in cancer, epilepsie, scleroza multipla, stres posttraumatic sau boala Parkinson. Insa legislatia vaga face ca acesta sa lipseasca de pe piata. 

Costin Militaru, medic generalist: In România, legea e asa un pic in ceata. Exista o legislatie foarte bine pusa la punct atât in România, cât si in Europa, pe utilizarea cannabisului in scop industrial sau alimentar. Când vine vorba de utilizarea cannbisului in scop medicinal, nu mai exista nimic. In 2009, durerile insuportabile l-au adus pe Lucian la camera de garda a unui spital bucurestean. Investigatiile au aratat ca avea cancer testicular, cu metastaze la plamâni si la gât. A refuzat, initial, tratamentul si a apelat la metode alternative. Starea lui s-a agravat rapid. Au urmat nu mai putin de sase cicluri de chimioterapie. Un adevarat chin din cauza efectelor adverse.  A reusit sa suporte tratamentul contra cancerului, doar pentru ca a aflat la timp de uleiul de cannabis.

Costin Militaru, medic generalist: Faci chimioterapie si stim cu totii ca de la chimioterapie vomiti tot ce manânci a doua zi. E, cannabisul inhiba aceasta stare de rau, inhiba acea amorteala pe care o are, nu stiu daca stiti, dar dupa ce ai facut o doza de chimioterapie, tu nu mai simti gust, nu mai simti miros, nu mai simti nimic, pentru ca esti otravit. Cannabisul blocheaza efectele aceastea secundare. Astazi, Lucian este vindecat. Asa ca s-a decis sa vorbeasca public despre asta. Ar vrea ca si alti pacienti bolnavi de cancer sa poata beneficia de aceasta terapie de sustinere. Insa in farmaciile din România lipsesc produsele pe baza de cannabis si numai o mâna de medici ar fi dispusi sa-l prescrie, pentru ca nu au informatiile si experienta cu acest medicament. Florinel Badulescu, presedintele comisiei de oncologie Ministerul Sanatatii: Legat de cannabis in acest moment, sincer sa va spun, avem cu ce trata durerea in tara. Nu pot sa ma ocup de 0,01%, când eu nu mi-am rezolvat procentul mare. Deci nu simt lipsa lui in acest moment, am alte lipsuri mari. sursa: digi24.ro