OMV Petrom, liderul pietei de distributie a carburantilor din Romania, a crescut din nou preturile la carburanti, joi dimineata, din cauza cresterii cotatiilor internationale la benzina si motorina. Este a treia scumpire in cinci zile lucratoare.
OMV Petrom a scumpit benzina si motorina vandute in statiile proprii cu patru bani pe litru, incepand de joi dimineata. Astfel, in cea mai ieftina statie din Bucuresti, cea de pe Soseaua Alexandriei, benzina standard costa 4.74 lei pe litru, iar motorina standard 4,69 lei pe litru.
Este a treia scumpire in cinci zile lucratoare consecutive. Compania petroliera a scumpit preturile luni, cu patru bani pe litru, dupa ce scumpise carburantii vinerea trecuta, cu cinci bani pe litru. Asadar, o scumpire cumulata de 13 bani pe litru, in nici o saptamana.
Asa cum anuntam vineri, decizia, despre care spuneam atunci ca va fi doar inceputul unei serii de cresteri de preturi, este generata de cresterea cotatiilor internationale la benzina si motorina, ca efect al uraganului Harvey, care a lovit Statele Unite.
Uraganul, cel mai puternic din Texas din ultimii 50 de ani, a facut ca mai mult de un sfert din capacitatea de rafinare a Statelor Unite sa fie indisponibila. Ca atare, pretul benzinei a crescut cu 10% in doar o zi, iar pretul petrolului a crescut cu aproape 3%. In Statele Unite, benzina a ajuns sa coste peste doi dolari galonul, un maximum al ultimilor doi ani. In aceste conditii, pentru a sustine cererea, spre continentul american merge o cantitate tot mai mare de carburanti produsi in rafinariile europene, ceea ce, evident, pune presiune si pe preturile de pe Batranul Continent si pe cele din zona noastra.In Romania, companiile petroliere folosesc cotatiile Platt’s Mediterranean la produse petroliere.
In aceste conditii, majorarea accizelor vine cum nu se poate mai prost pentru soferii din Romania, care vor avea parte de scumpiri si mai mari. Chiar daca se va face in doua trepte (la 15 septembrie si 1 octombrie), cresterea accizelor va insemna un plus de 38 de bani pentru fiecare litru de benzina si motorina, suplimentar fata de scumpirea generata de crestrerea cotatiilor internationale la carburanti.
De altfel, acasta crestere in doua faze a accizei a fost o decizie de ultim moment a Guvernului, luata tocmai pentru a nu produce un soc, atat la nivelul consumatorilor, cat si la nivelul veniturilor bugetului. Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a spus ca s-a procedat asa pentru „a nu crea un soc la nivelul consumului, care poate genera cresteri de pret, automat scaderi de consum si poate afecta bugetul de stat”.
Recent, oficialii guvernamentali le-au transmis reprezentantilor transportatorilor rutieri, care au amenintat cu miscari de protest si au spus chiar ca vor alimenta camioanele in strainatate, ca preturile la pompa nu vor creste ca urmare a cresterii accizei.
„Prim-ministrul si ministrul de Finante au dat asigurari ca nu se vor inregistra cresteri de pret la carburanti incepand cu 15 septembrie si 1 octombrie, in conditiile in care pretul petrolului va ramane constant. Daca se vor inregistra totusi majorari de pret dupa 15 septembrie si 1 octombrie, prim-ministrul a dat asigurari ca este deschis pentru a relua rambursarea supraaccizei catre transportatorii rutieri”, se arata intr-un comunicat al Uniunii Nationale a Transportatorilor din Romania.
Cu toate acestea, pretul final de la pompa este facut de piata, si doar companiile petroliere, pe baza propriilor costuri, pot decide cat transmit in pretul final din cresterea fiscalitatii.