Care este presupusa limita a longevitatii umane. Rezultatele unui studiu facut pe centenarii din Italia

0
91

O cercetare efectuata pe 4.000 de persoane cu varste peste 100 de ani din Italia indica faptul ca, dupa varsta de 105 ani, oamenii intra intr-un „platou de mortalitate“. Ce inseamna asta. Un studiu realizat pe un esantion alcatuit din aproape 4.000 de persoane supracentenare din Italia intareste ipoteza potrivit careia oamenii ar atinge un „platou de mortalitate“ incepand cu varsta de 105 ani, potrivit rezultatelor acestei cercetari, publicate in revista americana „Science“ si preluate de agerpres.ro. 

Cercetatorii care au realizat studiu sunt de parere ca omul nu si-a atins inca durata sa maximala de viata, o dezbatere mai veche in lumea stiintifica. In 2016, o cercetara publicata de o alta revista prestigioasa – „Nature“ – sustinea exact contrariul. Adica, longevitatea maximala a oamenilor este fixata si ca aceasta a fost deja atinsa, recordul apartinandu-i frantuzoaicei Jeanne Calment, decedata in 1997 la varsta de 122 de ani. Potrivit autorilor acestui studiu, decanii de varsta ai omenirii mor in jurul varstei de 115 ani, iar aceasta reprezinta, de facto, presupusa limita a longevitatii umane. Chiar si in tarile care dispun de statistici bine arhivate ale registrelor de stare civila, datele permit foarte rar studierea acestor rate de mortalitate pentru fiecare varsta, seniorii fiind adeseori grupati pe transe de varsta.

Autorii studiului publicat in „Science“, coordonat de Elisabeta Barbi de la Universitatea La Sapienza din Roma, au alcatuit o baza de date meticuloasa, cu ajutorul Institutului National de Statistica din Italia, pentru toti rezidentii cu varste de peste 105 ani in perioada 2009 – 2015. Din totalul acestor persoane – 3.836, 78% erau femei. „Am aratat ca rata de mortalitate, care creste intr-o maniera exponentiala pana la 80 de ani, inregistreaza apoi o incetinire si atinge sau se apropie foarte mult de un platou, incepand cu pragul de 105 ani“, au explicat autorii cercetarii. Rezultatele  sugereaza cu fermitate ca longevitatea umana continua sa creasca odata cu timpul si ca o limita a ei, daca exista, nu a fost inca atinsa, au sustinut acestia. Acest fenomen al platoului varstelor extreme a fost observata si la alte specii. Totusi, aceasta caracteristica evolutiva ramane inca putin inteleasa de catre oamenii de stiinta.