Care sunt diferenţele dintre psiholog şi psihiatru? Dr. Adina Alberts explică

0
87

Între psiholog şi psihiatru există unele diferenţe şi este posibil ca mulţi să nu le cunoască. Medicul Adina Alberts a explicat care sunt acestea pe pagina sa de Facebook!

Psihiatrul este absolvent al Facultăţii de Medicină

Un psihiatru este absolvent al unei Facultăți de Medicină și a urmat apoi un rezidențiat de 4-5 ani timp în care a lucrat în clinici de specialitate și a întâlnit o mulțime de patologii legate de psihicul omului. În perioada rezidențiatului, medicul psihiatru examinează, diagnostichează și tratează pacienții cu boli psihice. Psihiatrul poate fi specializat în psihiatria adultului, a copilului sau a adolescentului. Sau poate face o supraspecializare numită psihoterapie, care îl va ajuta în domeniul său de activitate.

Medicul psihiatru poate oferi un diagnostic medical și poate prescrie medicație corespunzătoare. Acesta poate solicita analize de laborator sau investigații suplimentare pentru a concluziona un diagnostic. Tot medicul psihiatru monitorizează starea generală a pacientului, reevaluează și poate schimba medicația în funcție de nevoi. Pacienții psihiatrici pot suferi de depresie, tulburări de comportament, halucinații vizuale sau auditive, stres, anxietate etc. De asemenea, medicul psihiatru poate elibera rețete compensate, scrisori medicale, concedii medicale, ieșiri din spital sau bilete de trimitere către altă specialitate.

Psihologul a terminat Facultatea de Psihologie

Un psiholog este absolvent al Facultății de Psihologie iar pentru supraspecializare are nevoie de un program de master de până la 3 ani. Aceștia lucrează cu pacienții încă din perioada masterului iar după terminarea acestuia își deschid cabinete particulare sau lucrează în cadrul unor instituții publice sau private. Și aceștia se pot supraspecializa și pot deveni psihologi clinicieni, psihopedagogi, consilieri psihologici sau psihoterapeuți. Psihologii joacă un rol foarte important în tratarea problemelor emoționale ale unei persoane, prin apropierea de oameni, de viața și trăirile lor, într-o măsură mult mai mare decât psihiatrul, ajutându-i să își soluționeze problemele.

Psihologul se ocupă de pacienții care se confruntă cu diferite probleme de viață (o despărțire dureroasă, un deces, dificultăți de relaționare, comportament), precum și de cei care au un diagnostic psihiatric și necesită psihoterapie suplimentară pe lângă medicația administrată oral. Discută cu pacientul și folosește diferite metode de comunicare (auditive, vizuale sau prin testare) pentru a încerca să îl ajute să își depășească momentele critice prin care trece. Psihologul poate elibera rapoarte psihologice necesare medicului psihiatru pentru a-l ghida în reglarea tratamentului pacientului, sau rapoarte pentru justiție. Acest specialist va asculta cele mai întunecate gânduri, vă poate fi alături în cele mai grele momente și, cel mai important, vă poate ghida în drumul dumneavoastră spre recuperare emoțională și comportamentală prin intermediul psihoterapiei.

Continurea pe clicksanatate.ro