Care sunt simptomele infecţiei cu West Nile. Atenţie la formele grave!

0
67

Specialiştii atrag atenţia că un număr mic dintre persoanele care se îmbolnăvesc pot dezvolta forme grave. Febra, durerile de cap şi vărsăturile se numără printre manifestările bolii.

Infecţia cu West Nile este transmisă prin intermediul ţânţarilor, nu de la om la om. Majoritatea persoanelor infectate nu prezintă simptome şi nu se află în vreun pericol. Însă, dacă apar dureri de cap puternice şi dureri musculare, febră, vărsături şi erupţii cutanate se recomandă controlul medical.

„Pentru marea majoritate a populaţiei, virusul este asimptomatic. 1 din 5 cazuri pot dezvolta febră cu dureri de cap, diaree, vomă, iar 1 la 150 de persoane poate dezvolta infecţii ale sistemului nervos central. Foarte grav se pot infecta persoanele imunocompromise care mai au şi alte boli pe fond şi unele cazuri nefericite se pot termina cu deces”, potrivit Elenei Fălcuţă – cercetator ştiinţific Institutul Cantacuzino citată de Digi24.

Factorii de risc pentru o infecţie gravă sunt vârsta şi anumite afecţiuni. Dacă ai peste 60 de ani şi suferi de diabet, hipertensiune arterială sau alte afecţiuni cronice, în cazul în care te infectezi cu West Nile poţi avea şi alte simptome, precum sensibilitate la lumină, gât rigid, slăbiciune musculară, frisoane şi convulsii. Fiind o infecţie virală, nu are un tratament specific, medicul recomandând medicamente în funcţie de simptome: ibuprofen sau aspirină pentru durerile de cap şi musculare sau medicamente administrate intravenos pentru simptomele grave.

Ce trebuie să faci pentru a te proteja

Măsurile de protecţie împotriva virusului recomandate de autorităţi sunt: evitarea zonelor cu ţânţari sau, dacă acest lucru este imposibil, purtarea pantalonilor lungi şi a bluzelor cu mâneci lungi în preajma acestora; acoperirea cărucioarelor în care stau bebeluşii cu plasă anitiţânţari; utilizarea repelenţilor; montarea, la ferestrele casei şi la uşile de la balcon, a unor plase care să împiedice intrarea ţânţarilor; îndepărtarea gunoiului menajer din jurul casei şi a recipientelor în care se pot aduna gunoaie sau apă. De asemenea, dacă în curte sau pe stradă se formează bălţi, e bine ca acestea să fie secate, iar vasele cu apă ale animalelor de companie trebuie schimbate zilnic.  

Continuarea pe clicksanatate