Romanii au inceput, in ultimii ani, sa inlocuiasca la masa de Paste carnea mielul cu iedul. Chiar daca cele doua tipuri de carne sunt asemanatoare, exista, totusi, cateva diferente, atat in ceea ce priveste gustul lor, cat si beneficiile nutritionale.
“Ambele variante provin de la animale tinere, insa carnea este greu de digerat, mai ales dupa o perioada de sapte saptamani de post. Cele doua tipuri de carne sunt foarte perisabile si o posibila toxiinfectie alimentara poate avea forme de manifestare severe. Asadar, si carnea de miel, si carnea de ied se vor procura numai din macelarii, magazine special amenajate in piete sau direct din gospodarii si depozitate imediat la temperaturi de 0 — 5 grade C. La cumparare, carnea trebuie sa aiba o culoare roz deschis, o textura elastica, ferma, mirosul sa fie placut, proaspat, grasimea sa aiba culoarea alba, nu galbena, lipicioasa”, afirma nutritionistul Lygia Alexandrescu.
Carnea de miel este frageda, are gust specific, este o sursa de proteine de foarte buna calitate, este bogata in fier, in potasiu si calciu, in zinc, si furnizeaza o cantitate importanta de vitamina B12, B3 si acid linoleic conjugat, un acid gras polinesaturat important in metabolizarea grasimilor.
Si carnea de ied este delicioasa, insa gustul si aroma nu sunt puternice. Carnea de ied are un continut de proteine similar cu cel intalnit in carnea de miel, este bogata in minerale (fier, fosfor, potasiu, zinc, seleniu) si vitamine (B2, B12 si colina), insa furnizeaza mai putin colesterol fata de carnea de miel si este mai slaba caloric.
Nutritionistul recomanda ca indiferent de tipul de carne ales, fie ca e de miel sau de ied, aceasta sa fie consumata cu multa salata si verdeturi, pentru a fi mai usor de digerat. De asemenea, aceasta nu trebuie in nici un caz afumata, deoarece produsele afumate fiind bogate in hidrocarburi policiclice aromatice (benzopirenul), nitrozamine, substante cu un potential cancerigen extreme de ridicat”.