Consumul de usturoi crud doar de doua ori pe saptamana poate reduce la jumatate riscul de cancer pulmonar, arata un nou studiu. Un studiu efectuat în China a constatat ca adultii care consuma regulat usturoi crud, au fost cu 44% mai putin susceptibili de a suferi de boala. Mai mult, s-a constatat ca usturoiul are capacitatea de a reduce cu 30 de procente riscul de dezvoltare a acestui tip de cancer, chiar si în randul indivizilor fumatori (fumatul fiind principala cauza a cancerului de plamani).
Un studiu de la Universitatea din Australia de Sud a aratat ca usturoiul ar putea reduce riscul de tumori intestinale cu aproape o treime. În cea mai recenta ancheta, oamenii de stiinta de la Jiangsu Provincial Centre for Disease Control and Prevention , au comparat 1424 de pacienti cu cancer pulmonar cu 4.500 de adulti sanatosi. Fiecare dintre ei a fost intrebat de obiceiurile lor alimentare si stilul de viata, inclusiv cat de des au consumat usturoi si daca au fumat. Rezultatele, publicate online in Cancer Prevention Research, au aratat ca cei care au mancat usturoi crud de cel putin doua ori pe saptamana au avut un risc mai mic de a face cancer pulmonar, chiar daca au fumat.
Oamenii de stiinta nu stiu sigur daca si usturoiul gatit are acelasi efect precum cel crud, însa cercetari anterioare au indicat ca ingredientul cheie pare a fi o substanta chimica din componenta usturoiului, numita alicina.
Se presupune ca aceasta are rolul de a reduce inflamatiile din organism, actionand ca un antioxidant si reducand problemele produse de radicalii liberi. În plus, exista nenumarate studii care au constatat ca usturoiul are efect de reducere a efectelor racelii si ale malariei.