Cat de dificila va fi procedura de extradare a Elenei Udrea si a Alinei Bica. Cum s-a desfasurat operatiunea care a dus la capturarea celor doua

0
78

Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute în cursul zilei de ieri de autoritățile din Costa Rica, urmând ca judecătorii să decidă dacă vor emite măsuri preventive și dacă se aprobă demararea extrădării. Procedura ar urma să fie de durată din cauza statutului temporar de azilant, dar si a situațiilor personale ale celor două.

Surse judiciare au declarat, pentru STIRIPESURSE.RO, că operațiunea procurorilor din Costa Rica de supraveghere a Alinei Bica și Elenei Udrea ar fi durat mai bine de o lună. Elena Udrea a fost ridicată și reținută ieri, în jurul orei 10.00 (ora 19.00 în România), iar Alina Bica la ora 14.00 (ora 23.00 în România).

Polițiștii din România au ținut legătura permanent cu autoritățile din Costa Rica.

Alina Bica și Elena Udrea vor audiate de judecătorii de la Tribunalul Penal din San Jose, unde pot invoca cererea de azil depusă, iar instanța ar putea amâna o decizie privind extrădarea, potrivit unor surse judiciare. Tribunalul ar putea insa să aprobe măsuri preventive, până când autoritatea pentru migraţie va decide dacă le acordă sau nu statut de azilant, spun sursele citate.

"În urma schimbului de date și informații transmise prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, în cursul acestei nopţi, în Costa Rica, au fost localizate şi reţinute Udrea Elena Gabriela și Bica Alina Mihaela", transmite IGPR.

După condamnările dispuse în dosarele celor două, judecătorii au emis mandate de urmărire internaționale și au informat autoritățile din Costa Rica despre sentințe.

Încă de la condamnarea lor, specialiștii explicau că Elena Udrea și Alina Bica ar putea fi extrădate, întrucât Costa Rica a recunoscut Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei, adoptată de ONU în 2003. România şi Costa Rica au semnat Convenţia în 2003, fiind ratificată în ambele state un an mai târziu.

Articolul din Convenţie privind extrădarea prevede că acesta se aplică infracţiunilor de corupţie, "atunci când persoana care face obiectul cererii de extrădare se află pe teritoriul statului parte solicitat, cu condiţia ca infracţiunea pentru care se cere extrădarea să fie pedepsită de dreptul intern al statului parte solicitant şi al statului parte solicitat".

"Un stat parte a cărui legislaţie o permite poate acorda extrădarea unei persoane pentru oricare dintre infracţiunile stabilite conform prezentei convenţii care nu sunt pedepsibile în baza dreptului său intern", se arată în document.

Potrivit sursei citate, "dacă un stat parte care subordonează extrădarea unui tratat existent primeşte o cerere de extrădare de la un stat parte cu care nu a încheiat un asemenea tratat, el poate considera prezenta convenţie ca temei legal de extrădare pentru infracţiunile la care se aplică prezentul articol".

Chiar și în aceste condiții, procedura extrădării ar putea dura destul de mult. Elena Udrea a născut recent un copil în Costa Rica, cetățean costarican, iar legislația prevede că minorii nu pot fi separați de părinții. În cazul Alinei Bica, voci din sistemul judiciar atrag atenția că infracțiunea pentru care a fost condamnată în România, favorizarea infractorului, nu este recunoscută în legislația din Costa Rica.

"În acest moment, Elena Udrea este la sediul Interpol, pentru a fi dusă la o instanţă din Costa Rica. Nu am vorbit cu Elena Udrea, am vorbit cu Adrian (Adrian Alexandrov, partenerul de viaţă al Elenei Udrea.). Mi-a spus ce s-a întâmplat, că era lângă o cafenea din zona în care locuieşte şi s-a prezentat cineva de la Interpol din Costa Rica, care a invitat-o la sediu pentru procedura de extrădare la solicitarea statului român. Cu siguranţă, va fi prezentată instanţei, care va analiza toate aspectele care ţin de această situaţie, inclusiv faptul că Elena Udrea are o fetiţă de doar 10 zile şi va ţine cont, probabil, şi de statutul de azilant pe care l-a obţinut deja – temporar, ce-i drept, şi se va pronunţa pe cererea de extrădare. Din punctul meu de vedere, nu va dispune extrădarea, mai ales pentru faptul că are o fetiţă, care are cetăţenie costaricană, cu drepturi protejate de legea de protecţie a copilului din Costa Rica, una dintre prevederi fiind că un copil nu trebuie despărţit de mama lui", a explicat avocatul Elenei Udrea la Digi 24.

Elena Udrea a fost condamnată, definitiv, la şase ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu, iar Alina Bica la patru ani cu executare pentru favorizarea făptuitorului. Alina Bica și Elena Udrea au părăsit țara la începutul anului, înainte de a fi condamnate definitiv.