Cat de periculoase sunt bacteriile de pe telefon pentru sanatatea ta?

0
114

Toate lucrurile cu care intri in contact sunt acoperite de bacterii. Este ca si cum lumea ar fi un vas petri gigantic. Nu exista niciun microorganism care sa scape. Insa vestea buna este ca cele mai multe microorganisme sunt fie benigne, fie benefice. Vorbind de bacterii insa, stii cat de des ar trebui sa iti cureti telefonul?

Chiar daca telefonul tau este cel mai probabil acoperit de o aura invizibila de bacterii, majoritatea acestor bacterii nu reprezinta nicio amenintare la adresa sanatatii tale. Este neobisnuit ca bacteriile comune pe care oamenii sanatosi le lasa pe suprafete precum telefoanele sa ii imbolnaveasca, dupa cum afirma Emily Toth Martin, profesor asistent de epidemiologie la Universitatea din Michigan.

Insa exista si germeni care te pot imbolnavi. Si este recomandata o prudenta crescuta atunci cand vine vorba de folosirea telefonului in timp ce stai la masa. Germenii care provoaca boli, inclusiv cei care cauzeaza intoxicatii alimentare, raceli si alte infectii, te pot imbolnavi doar daca intra in corpul tau. Acestia raman pe maini de pe telefon, ajung pe alimentele care le mananci. De asemenea, pot ajunge in interiorul organismului in momentul in care iti atingi urechile, narile sau rani ale pielii, cum ar fi zgarieturile si taieturile. Telefonul tau este un vehicul care poate transporta organisme infectioase.

Presupunand ca nu ai rani deschise pe maini, nu conteaza cat de mult te murdaresti pe maini, atat timp cat te speli bine cu apa si sapun inainte de a manca. Daca, dupa ce te speli pe maini, pui iar mana pe telefonul plin de germeni, aceiasi pe care i-ai atins cand ai cumparat carne cruda, iti pui in pericol sanatatea. In momentul in care mai multi oameni ating o suprafata, creste riscul de contaminare si imbolnavire daca atingi si tu acea suprafata. Pui mana pe o bara murdara din metrou si apoi pui mana pe telefon, asa ca dispozitivul tau va ajunge sa aiba aceiasi germeni pe care mana ta i-a luat de la pasagerii anterior de pe bara. 

Raspunsul la aceasta intrebare depinde de locurile in care ai fost si obiceiurile de utilizare a telefonului. Daca nu pui mana niciodata pe telefon in timp ce mananci, nu trebuie sa fii atat de drastic in ceea ce priveste curatarea dispozitivului. Daca ai tendinta de a-ti folosi telefonul tot timpul, inclusiv in timpul meselor, o curatare pe zi cu ajutorul unui servetel dezinfectant este recomandata. Il poti sterge si de doua ori, o data dimineata si o data seara.

Curatarile regulate sunt recomandate mai ales daca folosesti o protectie sau o husa de cauciuc pentru telefon. Bacteriile tind sa se lipeasa mai usor de acest material fata de metalul, sticla sau plasticul dur din telefon. De asemenea, marginile ridicate dintre telefon si huse pot adaposti mai multe bacterii decat suprafetele netede ale telefonului, asa ca aceste locuri necesita o atentie deosebita atunci cand cureti telefonul.

Daca te gandesti ca ai putea sa iti strici telefonul prin curatare, mai multi producatori de smartphone-uri recomanda oprirea telefonului inainte de curatare si evitarea introducerii lichidului in portul de incarcare al dispozitivului sau in alte deschideri. De asemenea, nu pulveriza dezinfectant direct pe dispozitiv. In schimb, pulverizeaza-l pe o carpa curata sau pe un prosop de hartie. Poti folosi si un servetel dezinfectant. Iar daca ti se pare prea complicat intregul proces, exista o solutie mai simpla. Spala-te pe maini inainte de a manca si lasa telefonul in buzunar sau in geanta in timpul meselor! sursa: eva.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.