Cat de sanatoase sunt bauturile cu proteine

0
57

Ca in orice altceva in viata, si in nutritie, regula de aur care ar trebui respectata este variatia si moderatia. Specialistii explica ce inseamna asta.

Sunt sanatoase bauturile proteice si batoanele de slabit atunci cand vrei sa scapi de colaceii de grasime si sa ai o musculatura de invidiat? Pentru a avea o perspectiva mi buna trebuie sa facem un pas inapoi si sa ne mai gandim odata este invitatia adresata si influencerilor de pe retelele de socializare de specialistii site-ului iflscience.com. Aminoacizii – caramizile din care sunt construite proteinele – sunt esentiali pentru viata si in mod special importante atunci cand vine vorba despre o cresterea in volum a musculaturii, noteaza adevarul.ro. in orice caz, un nou studiu realizat pe soareci de laborator a pus in evidenta anumite efecte negative ale supraconsumului de suplimente bogate in proteine. Cercetarea publicata in Nature Metabolism sugereaza ca un supraconsum de aminoacizi cu catena ramificata – BCAAs – o componenta comuna in bauturile proteice si in alte suplimente pentru cresterea masei musculare, ducve de fapt la o crestere in greutate nedorita, afecteaza dispozitia si chiar scurteaza durata vietii. La fel ca in orice ltceva, si in nutritie, regula de aur este cea a variatiei si a moderatiei. Autorii cercetarii argumenteaza ca studiul lor pune in lumina importanta mixarii surselor de proteine pentru a obtine o varietate de aminioacizi esentiali.

BCAAs se gasesc din abundenta in carnea rosie si produse lactate, dar si in carnea de pui, peste si oua. Vegetarienii pot obtine niveluri bune de BCAAs din fasole, linte, nuci si soia. Pe langa vitamine si minerale, aceste surse naturale de proteine contin si o gama larga de aminoacizi esentiali pentru viata si cresterea musculara. in timp ce dietele bogate in proteine si sarace in carbohidrati s-au aratat benefice pentru functiile reproductive, au avut totodata efecte negative asupra sanatatii la persoanele aflate la jumatatea vietii si a condus de asemenea la scurtarea sperantei de viata, a declarat dr. Samantha Solon-Biet, de la Charles Perkins Centre din cadrul Universitatii din Sydney, Australia. „Ceea ce aduce nou aceasta cercetare este faptul ca echilibrul aminoacizilor este important in organism si este bine sa variati sursele de proteine pentru a va asigura aceasta balanta“. Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii au hranit grupuri de soareci cu cantitati diferite de BCAAs: unii au primit cantitate dubla fata de aportul tipic, altii cantitatea standard, altii jumatate din cantitatea normala sau o concime din aceasta cantitate. soarecii care au urmat o dieta cu o cantitate dubla de BCAAs au ajuns sa sufere de obezitate si au murit mai repede. F.K.